Återhämtning – Detox
januari 7, 2019
Indisk linsgryta till vår detox
januari 10, 2019

Vi detoxar i lilla köket på Gärdet! Då gillar vi att äta soppor med lite goda tillbehör!

Det fina med att äta soppor  som är att mixerstaven hjälper till att ”tugga ” maten lite innan vi äter den.  Det gör det lättare för kroppen att ta upp näringen. Man kan säga att det är som en färdigtuggad varm sallad, med fibrerna kvar.

Måndagar och tisdagar är soppmärkta vardagskvällar men jag drar gärna ihop en soppa tidigt på morgonen också. Sedan fyller jag en glasburk för att ta med till dagens jobb. Med åren har jag lärt mig att grönsaksmixande är lite som när man blandade vattenfärger som barn. Vissa färgkombinationer, som rött och grönt, blir helt enkelt fula – en brunskala som ser trist ut men smaken kan förstås vara ok.

Jag försöker hålla mig till en färgskala i taget – rött, orange eller grönt. Det måste vara vackert för ögat också.

Broccoli – En drottning bland våra gröna grönsaker!

Broccoli är känd som en riktig C-vitaminbomb men innehåller också A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer. Den innehåller mineraler som järn, kalcium, magnesium, zink.

I broccolin och många andra kålarter finns ett ämne som luktar och som vi ofta förknippas med just kål. Det är kålens ”skydd” mot svamp, parasiter och insekter och kallas glukosinolater och i stora mängder kan de det vara skadligt för oss men i lagom dos ett skydd.  När vi äter broccolin bryts detta ämnet ner till antioxidanter.

Just C och A-vitamin som det finns i Broccoli skyddar kroppens celler mot fria radikaler som kan skada kroppens cellmembran och orsaka cancer.

De forskas också om antioxidanten Sulforafan som finns i Broccoli kan vara ett skydd mot cancer och dessutom skydda luftvägar mot oren luft som rök och avgaser.

Behandla broccolin varsamt som en drottning! Ju råare desto nyttigare

Broccolisoppa med koriander och rostade pumpakärnor

2 soppskålar

2 broccolistånd skivat med stjälk

2 medelstor potatisar skivade

1 liten purjolök skivad

1 msk citronsaft

1l  vatten

½  kruka koriander

1 tsk riven färsk ingefära

1 kryddmått spiskummin

1 grönsaksbuljongtärning ekologisk

salt och nymald svartpeppar

1 kryddmått spiskummin

Koka upp vatten med grönsaksbuljong.  Tillsätt purjolök, broccoli och potatis. Koka i ca 10 -15 minuter. Tillsätt citronsaft, spiskummin, ingefära och koriander. Salta och peppra efter smak Mixa soppan med en stavmixer. Toppa soppan med pumpakärnor.

Rostade pumpakärnor

1 dl pumpakärnor

1 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk paprika pulver

1 msk rapsolja

salt och nymalen svartpeppar

Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna droppa över oljan och tillsätt salt och kryddor. Rör om i pannan så fröna inte bränns.

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa med rostade pumpafrön

2 -3 stora soppskålar

1 blomkålshuvud

1 msk kokosolja

1 purjolök

1 vitlöksklyftor

1 l vatten

grönsaksbuljong ekologisk

2 msk pressad citronsaft och det rivna skalet

1 kruka koriander

1 tsk riven ingefära

4 msk olivolja

salt och nymalen blomkålssoppa

Skölj blomkål och purjolök. Spar några buketter av blomkålen resten delas i bitar. Skiva purjolöken och vitlök i skivor. Fräs blomkålsbitarna, purjolök, vitlök i oljan i några minuter. Häll över vatten och tillsätt buljong. Låt soppan koka i ca 15 minuter. Tillsätt citronsaften och låt soppan koka någon minut till. Ta av grytan från platten. Mixa soppan i en mixer, matberedare eller med en stavmixer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *