Sverige, Sverige, älskade vän…En tiger som skäms
september 30, 2015
Även om hösten är bedårande…
oktober 5, 2015

Nu när jag har distans från operationer och när jag vant mig med att vara stomiopererad permanent vågar jag titta med nya ärliga ögon på det liv jag har och lever nu.

Förr tog jag mitt liv för självklart, vänner, äktenskap och familj förgivna. Nu vet jag med facit i hand  att hade inte mina duktiga kirurger hjälpt mig till den stomiopererade kvinna jag är idag hade jag inte fått hänga med i det här livet. Jorden hade snurrat på ändå men jag hade inte fått följa med på tåget. Tacksamhet, ödmjukhet, livslust och massor med humor är det recept jag tror på. Några andra viktiga ingredienser är rätt kost, vila, sömn, träning, motivation, goda relationer.  Ovanpå det kan det vara helt underbart med lyx och flärd lite då och då för att kunna njuta fulländat av det underbara fantastiska livet.

Numera som permanent stomiopererad kvinna och med en ny chans till livet har jag börjat se på rikedom på ett nytt sätt. Visst gillar jag vackra saker, kläder, fina resor men utan min hälsa skulle allt se annorlunda ut. Jag minns hur jag lovade mig själv att genomföra..att aldrig mer … att alltid…så mycket löften om jag bara fick min hälsa tillbaka. Det var löften i sjukhussängen på Karolinska och under den jobbiga långa ovissa tiden efter det. Visst suddas minnena ut men jag ser inte hälsa som en självklarhet längre och jag kommer nog aldrig mer våga ta mitt skira liv för givet. En ständig påminnelse är min påse på magen och de långa stunder i badrummet där jag fixar en irrigation varannan dag som innebär att man sköljer tarmen. Man kan säga att man ger sig själv ett lavemang genom magen/stomin/ tarmen som gör att jag känner mig bekvämare i min vardag. Vardagen för mig var innan stomioperationerna som vardag låter.  Vardagen numera en lyckokick. Jag är med.  När jag kommer ut från detta badrum – ”magfixad” för ett tag – är det vardagslycka.  Kanske är det tur att jag får den påminnelsen gång på gång, på gång! Tack Pia som var min första stomiterapeut på Karolinska. Du lärde mig att livet går vidare och du berättade allt om hur jag på bästa sätt ska leva med min stomi… och tack för att du lärde mig irrigera.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *