Det fins en doldis som jag inte riktigt har tagit till mig som kompis i köket ännu men ikväll börjar våran relation. Den ser så himla kul ut med sin runda form och ett blad mitt på ”huvudet”. Min nya kompis är kålrabbin. Den smakar kål men med en mild och lite söt kålsmak. Kålrabbin innehåller mycket C-vitaminer till och med mer än i en apelsin per 100 g. En boost för vår immunförsvaret! Den är också rik på mineralerna kalcium, fosfor och magnesium som stärker vårt skelett.
Nya gröna relationer
Finbladig grönkål är också en ny grön skön relation med små fina blad. Den är inte alls lika grov som vår vanliga grönkål lite som babygrönkål. Eftersom den är väldigt ung så är den också mildare i smaken. Den här lilla gröningen kommer bli perfekt i mina smoothies och juicerna men också i vinterns alla lunchsallader.
Lasagne och kålrabbisallad
Den här lördagkvällen gjorde jag en sallad med strimlad kålrabbi och ett strimlat päron. Jag missade inte chansen att putta i lite stjälkselleri så det blev en men bara en stjälk av den som åkte ner i salladen. God kombo med päron o kålrabbi.
Ja såklart inte bara en sallad till middag en lördagkväll. I ugnen fanns också en av mina favvorätter – en vegetarisk lasagne som alltid blir så himla god.
Vegetarisk lasagne
Till en lasagne för två (minst) personer behöver du:
1 medel stor zucchini (så “jämntjock” som du kan hitta)
1 paket krossade tomater
1 liten burk soltorkade tomater i olja
1 -2 vitlöksklyfta finhackad
1,5 dl solrosfrön eller pumpafrön
2 – 3 finhackade schalottenlökar
8 medelstora champinjoner skivade
2 medelstora tomater skivade
1 dl vatten
finhackade färska kryddor tex. oregano timjan
svartpeppar
salt
Ta fram en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader.
Fräs schalottenlök utan att de tar färg.
Mixa solrosfröna i en matberedare till ett grovt mjöl och häll över mjölet i en skål. Mixa krossade tomaterna, soltorkade tomterna vitlöken och krydda efter smak. Hyvla zucchinin med en osthyvel som du sen använder som ”lasagneplattor”. Ringla lite olivolja i botten på den ugnsfasta formen. Varva lager med den hyvlade zucchinin ,lite tomatsåsen, mjölet av solrosfröerna , den finhackade löken och de skivade champinjonerna. Krydda mellan lagren efter smak. Avsluta med skivade tomater och strö över lite av mjölet av solrosfröerna. Häll vattnet i botten på formen. Grädda i ugn i ca 20 min.