Från depp till pepp!
augusti 6, 2015
Min mage är ingen skönhet men den funkar!
augusti 9, 2015

Även om barnen åkt vidare på nya äventyr så har vi underbara dagar här i hjärtat av Dalarna. Högsommaren dök upp – äntligen. Sol, blå himmel och nu är det till och med skönt att dra sig till skuggan och skrivarlyan – det drar ihop sig till att lämna in manus. Jag vet inget bättre ställe att få ladda min kropp och själ än här i lugna vackra Sunnanhed.

Furudals Bruks GK Vild vacker och välskött! 

Golf, skrivarlya, lugn och ro, vacker natur ja Sunnanhed bjuder på allt jag kan önska mig!

Nu börjar alla bär mogna här i Sunnanhed och idag såg vi att Ullas svarta vinbär är mogna och gulliga Ulla delar med sig till mig!

Sunnanheds egna blåsvarta druvor” – Svarta vinbär!

Nyplockade svarta vinbär!

Bärens mörka färg kommer från antocyaniner och karotener som är antioxiderande, alltså ”rostskyddande”. Jag som letar den absolut bästa kosten för kvinnan mitt i livet och som dessutom vill njuta av att äta något som motverkar åldrande njuter av dessa svarta vinbär som också innehåller omega 6- fettsyran GLA (gammalinolensyra). Det är den fettsyran som också finns i Jättenattljusoljan, GLA anses kunna minska klimakterie/PMS besvär och antocyaniner anses motverka åldrade. Traditionellt är svarta vinbär kända som riktiga vitaminbomber så ut och plocka i sommar och njut av de frysta till dess. Nu!

Bärsmoothie

Till 2 skålar behöver du!

1 dl hallon

1 dl jordgubbar

½ dl lingon

½ banan

1 skopa osötat proteinpulver

1 dl mandelmjölk eller vilken yoghurt eller mjölk du väljer att använda.

Mixa och toppa med svarta vinbär, hallon, jordgubbar och granola– Naturen är magisk! Njut!

 

Våra grannar Ulla och Carl-Erik har ett fint potatisland. De har odlat olika sorter och idag plockades de första potatisarna upp och vi fick vara med och provsmaka. Lucky Us. Jag blir mer och mer övertygad att min kropp mår som allra bästa av den närproducerade kosten – vår svenska supermat. Våra svenska bär, svartvinbär, hallon, jordgubbar och blåbär. Våra svenska grönsaker, rödbetor, sallader, gräslök, örter och idag premiär plockade vi grannens fina potatisar.  Och visst är det kul att  få försöka känna potatisens olika smaker. Vi testade King Edward och Folva idag.

Folva och King Edward 

En väldigt vanlig potatissort är King Edward och när man läser på påsarna i matbutikerna så står det att den är mjölig. Den nyplockade King Edward kändes väldigt rätt i sin konsistens idag och ett igenkännestecken är de röda små fläckarna. Tänk på att välja ekologisk King Edward för att den besprutas hår. Den vi smakade idag var så himmelsk god!

Vår andra potatissort som vi avsmakade var Folva som är tålig potatissort som ofta används på våra restauranger och en supergod sort så här alldelses nyupptagen Jag måste säga att jag har lite svårt att känna skillnad på sorterna men ni vet ju alla… lite salt en aning smör och nykokt färskpotatis… svensk sommarlyx!

Vi ses också på FB gruppen: Turboladda med Gröna juicer och Smoothies och på Instagram, där jag heter marremyra 🙂

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *