“Mamma är lik sin mamma” ?
november 25, 2012
Lite ljus och lite värme tralla la la la …
november 29, 2012

När jag växte upp sjöng Gullan Bornemark gulliga små barnvisor. Jag kom att tänka på ”Sudda, sudda sudda sudda bort din sura min” och jag vet hur ett för surt Ph värde  påverkar vår livsstilshälsa!

Att vara sur och dessutom riktigt sur ska vi bara vara i magsäcken för att matsmältningen ska fungera bra. I magsäcken spelar saltsyran en stor roll, smälter maten, ger oss ett skydd mot bakterier, virus och svampproblem. Inne i vår kropp har vi ett neutralt/lätt basiskt PH värde och kroppen ser till att ha förråd för att kunna kompensera om obalanser skulle dyka upp. Till en viss gräns…

Överskott på syran kan lagras i bindväv som kan leda till led och vävnadsproblem. Symtom som visar att man är för sur kan vara trötthet, utmattning och benskörhet. Även reumatism och fibromyalgi, njursten och migrän kan orsakas av att man är försurad. Vid en försurning påverkas också vårt insulin och även magnesiumbrist kan bero på försurning eftersom sur urin hämmar upptaget av urin i njurarna. Stress kan vara en annan orsak till försurning.

Jag tänker på min älskade  mamma som jobbade så hårt och sov för lite, stressade, och kom hem sent och åt en ännu senare middag som skulle fixas fram snabbt. Hon hade under sina sista år i den här världen stora problem med reumatism, njursten och senare också cancer. Hade kunskapen funnits inom vår familj då den gången för 15 år sedan så kanske vi hade kunnat hjälpa mamma på ett bättre sätt.

En dag som den här när snöblandat regn öser ner här i Stockholm kan man lätt förstå att kyla gör oss sura och i värme är vårt blod mer basiskt. Så med tanke på alla dieter som finns så borde vi Nordbor som håller till här uppe och kurar under den kalla mörka årstiden använda oss av en diet där grundstenarna till en smartare kost är – Ät inte så surt – ät en basisk kost, alltså massor med grönsaker och en hel del bär och frukt. Bovar i just det här sammanhanget är tyvärr protein som när det förbränns bildar svavelföreningar som är sura men bland andra sura banditer finns mjöl, socker, kaffe, pasta och svart te. Här gäller alltså att tänka smarta måltider med det viktiga proteinet men med massor med basiska färgglada godsaker till. Om jag får ana så hjälper också sång, leenden, skratt, beröm, krama om sin hund eller partner, leka med barnbarn eller barn, dansa, långpromenad med bästa väninnan, trädgårdspyssel, njuta av ett nystädat hem, titta på julskyltningen, njuta julblommor… till att förbättra en Ph-balans. Kort sagt en härlig harmoni inombords gör att kroppen mår bra. Själv märker jag av en dålig stämning och gräl på stubinen och inte bara kroppen själv surar utan jag dessutom stoppar i mig det som inte hör hemma i en sund kropp när jag mår mindre bra (korkat)! Ät alltså mer basiskt än surt, njut av stunden, släpp prestige – livet är för kort för att sura!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *