Skapar goda känslor!
februari 9, 2014
Visst längtar vi efter kramar!
februari 11, 2014

LITE RÅD NÄR DU SKA BÖRJA GÖRA GRÖNA DRINKAR

Det kommer många frågor till mig vad man ska ha för redskap när man gör smoothies och juicer som baserar sig på bladgrönsaker, grönsaker och till viss del frukt och bär. ”Livsviktigt” när man väl bestämt sig för att ha en livstil med juicer och smoothies. En blender/mixer och en juicecentrifug. Jag tycker att Philips svarta boll som jag brukar kalla den funkar jättebra sen finns det en blender som jag vet många tycker om som heter Wilfa som är stark och gör bra smoothies. Jag har min gamla blender som jag knyckt från min man som jag inte hittar några inköpskanaler på men den gång jag kompletterar blir det en Wilfa.

Det spelar ingen roll om du har använt en mixer eller råsaftcentrifug förr eller inte, men från och med nu, och för all framtid, behöver du en mixer och en råsaftcentrifug i ditt kök! När du ska göra smoothies så behöver du en bra mixer. I den mixar du hela, eller delar av, grönsaker, frukter och bär tillsam- mans med någon typ av vätska. När du ska göra juice behöver du en råsaftcentrifug som separerar fruktköttet och juicen. För att det ska vara kul och enkelt att göra juicer och smoothies krävs det dessutom bra köksredskap, som knivar, potatisskalare, skärbrädor, silar och en tratt.

Tänka på att alltid skölja frukten och grönsakerna ordentligt innan du gör juicer och smoothies. Använd om möjligt ekologiska ingredienser. Sådant som är närodlat och i säsong blir dessutom både godast och mest miljövän- ligt!

Du kan spara dina juicer och smoothies i upp till ett dygn i kylskåp, men de börjar tappa lite av sin näring redan någon timme efter tillagning.

Om du är medveten om att vissa frukter, bär eller grönsaker oroar din mage så välj istället någon annan ingrediens.

Använd din fantasi och experimentera fram just dina favoriter!

PRESSA ELLER MIXA?

Man kan antingen mixa sin gröna drink i en mixer eller pressa den i en råsaftcentrifug. Båda sätten ger dig och din kropp en boost av näringsrika grönsaker, frukter och bär.

Det ena utesluter alltså inte det andra, så ett kök med en mixer och en råsaft- centrifug på diskbänken ser komplett ut. I en råsaftcentrifug pressas juicen ur grönsaker, frukt och bär, men fibrerna blir kvar i centrifugen. Du får en juice som är väldigt lätt för tarmen att ta upp. I en mixer mixas grönsaker, frukt och bär och fibrerna blir kvar i drinken.

Frukter och grönsaker som innehåller mycket vätska passar allra bäst att pressa i en råsaftcentrifug. Att varva grönsaker och frukt är ett enkelt knep för att råsaftcentrifugen ska fungera optimalt. Om du till exempel varvar äpple och ingefära gör det att ingefäran inte fastnar i råsaftcentrifugen. Prova att pressa morötter, rödbetor, stjälkselleri, fänkål, sötpotatis, ingefära, bladgrönsaker, ja, det är bara fantasin som begränsar dig.

Ju enklare något är, desto lättare är det att göra det till en ny vana. Både att pressa och mixa gröna drinkar är enkelt och går fort. Det är lite lättare att rengöra en mixer än en råsaftcentrifug, men å andra sidan är förberedelserna minimala när man ska använda centrifugen. Dessutom får man snabbt rutin på rengöringen. Att göra gröna juicer och smoothies är så okomplicerat att chanserna är stora att det blir en god, livslång vana.

Lycka till och kom ihåg “Det är juiceinvasion”

 

2 Comments

  1. Veronica Eklöf skriver:

    Ser fram emot din bok – den kommer väl snart?
    Vill gärna tipsa om mixern Vitamix – kanonbra. Den klarar att göra underbart krämiga smoothies
    av alla sorters grönsaker, rotfrukter, blad och frukter. Den jag hade innan – som ändå klarade att krossa is! – hade stora problem med tex grönkålsblad som ju är rätt “trådiga”. Och att göra en smoothie på morot och ingefära var inte att tänka på. Det kan jag nu : )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *