Örtvandring bland mina små hemliga smultronställen
maj 19, 2019

Söta oskuldsfulla Tusenskönan

 

Söta oskuldsfulla Tusenskönan

Vilken försommardag vi har här i Stockholms skärgård idag. Hoppas Ni alla har det här sköna vädret med lite soldis och ljummet i luften!

Morgonyoga med bästa Jenny Ström på Österåkers Golfklubb

Efter en superhärlig  morgonyoga på Österåkers golfklubb med bästa Jenny Ström från Daily Sports Sweden  sitter jag här på mitt lilla utekontor och samlar ihop mig.  Jag är så förtjust i att ha en bukett vilda blommor framför mig vad jag än sysslar med och idag blev det en bukett Tusensköna.

Tusensköna – Bellis – Jungfru Marias Blomma

Redan under maj och ända långt in i vår vackra höst blommar den bedårande lilla söta Tusenskönan. Många kallar henne också Bellis. När  Moder Jord får regn sluter Tusenskönan sina blommor och även på natten somnar hon in.

Förr var Tusenskönan helgad åt vårens gudinna Freja och man trodde att man kom undan tandvärk om man åt vårens  första tre tusenskönor. Tusenskönas sägs symbolisera oskuld – Jungfru Maria.

Tusenskönan blir ca 2-4 cm hög och växer gärna i parkområden och i gräsmattor men är också känd som prydnadsväxt i våra balkonglådor. Tusenskönan är vit med lite lätt rosa inslag.

Jag använder Tusenskönans blommor mest som dekorationer i desserter, sallader och smoothies men det kan också finns en antiinflammatorisk verkan hos Tusenskönan och sägs också vara urin och svettdrivande.

Innehåller: Saponin, eterisk olja, bitter och garvämnen, organiska syror.

Blommig sallad

Blommig sallad

En försommardröm att äta som förrätt, lättlunch eller servera som tillbehör. Dessutom vacker att titta på med sina ätbara maskrosblommor och tusenskönor.

Till 2 personer behöver du: 

1 näve späda maskrosblad

1 näve späda kirskålsblad

1 näve våtarv

2 späda röllekablad

75 g fetaost

Dressing

4 myntablad

1 msk vitvinsvinäger

2 msk rapsolja

havssalt och nymald svartpeppar

Garnering

några maskrosblommor och tusenskönor

Skölj alla blad väl. Ta bort stjälkarna på kirskålen och stjälken längst ner på maskrosbladen. Finhacka röllekan.

Lägg upp bladen i två skålar. Strö över röllekahacket och smula över fetaosten.

Finhacka myntabladen. Blanda vitvinvinäger, rapsolja, salt och peppar i en skål. Tillsätt de hackade myntabladen. Rör om. Servera dressingen till salladen.

Garnera med maskrosblommor och tusenskönor.

.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *