Åh jag “shottar” på så långt jag kan nå tralla la la (Inspiration November:) )
november 17, 2013
Kärleksfulla tankar till mamma!
november 25, 2013

Just nu gäller ”soppdag 5” för mig! Ännu en dag där jag prövar hur jag och min kropp mår av att äta näringstäta goda soppor. I helgen gjorde jag en så god broccolisoppa. Prova och njut!

Broccoli

En drottning bland våra gröna grönsaker!

Broccoli är känd som en riktig C-vitaminbomb men innehåller också A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer. Den innehåller mineraler som järn, kalcium, magnesium, zink.

I broccolin och många andra kålarter finns ett ämne som luktar och som vi ofta förknippas med just kål. Det är kålens ”skydd” mot svamp, parasiter och insekter och kallas glukosinolater och i stora mängder kan de det vara skadligt för oss men i lagom dos ett skydd.  När vi äter broccolin bryts detta ämnet ner till antioxidanter.

Just C och A-vitamin som det finns i Broccoli skyddar kroppens celler mot fria radikaler som kan skada kroppens cellmembran och orsaka cancer.

De forskas också om antioxidanten Sulforafan som finns i Broccoli kan vara ett skydd mot cancer och dessutom skydda luftvägar mot oren luft som rök och avgaser. Behandla broccolin varsamt som en drottning! Ja råare desto nyttigare!

Ett litet passus: Välj mer än gärna broccoli med om du lider av nedsatt sköldkörtelfunktion begränsar du ditt broccoliintag.

 


Broccolisoppa med rostade pumpakärnor

 2 portioner

1 morot skalad och skivad i slantar

1 medelstor potatis skivad

1 broccolistånd skivat med stjälk

1 liten purjolök skivad

1 tsk citronsaft

2 msk crème fraiche

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning ekologisk

salt och nymald svartpeppar

Koka upp vatten med grönsaksbuljong.  Tillsätt morotsslantar, purjolök, broccoli och potatis. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt citronsaft. Salta och peppra efter smak Mixa soppan med en handmixer.  Rör ner crème fraichen och toppa soppan med pumpakärnor.

 Rostade pumpakärnor

1 dl pumpakärnor

1 tsk spiskummin

1 msk rapsolja

salt och nymalen svartpeppar

Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna droppa över oljan och tillsätt spiskummin salt och svartpeppar. Rör om i pannan så fröna inte bränns.

Tips: Pumpakärnorna är så goda till – så gör lite extra!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *