Trolska berättelser ger frid och kraft
juli 10, 2018
Den magiska sommaren 2018 – Sommaren när jag tar chansen att mjukjobba!
juli 18, 2018

Flärdfulla hjortron och blåbärssmoothies

Vårt lilla söta sommarsällskap Selma har ännu tidigare morgonrutiner än vad jag jag själv har. Vid fyra imorse startade hennes som vi tycker väldigt tidiga morgonpass – det blev full fart hos oss här i Sunnanhed!

Vårt söta sommarsällskap Selma

När lilla Selmas pass var över  och hon somnade om tog vi en cykeltur  med handdukar på pakethållare. Vi stannade till vid vårt lilla smultronställe och tog ett underbart morgondopp. Det är ljummet i vattnet i fina Oresjön och det kändes underbart att simma i stillhet i en spegelblank ljummen sjö. För mig är just såna här stunder som känns fint och viktigt att ha sparat i bagaget när vi byter årstid.

Kära mannen och jag tar ett skönt morgondopp

Gårdagens tur ut på de magiska myrarna gav lite skralt resultat men lite hjortron och blåbär blev det så till frukost idag lyxar jag och min man med smoothies på färska exklusiva, glamourösa hjortron och blåbär. Att få uppleva vår svenska natur som vi fått göra under den här våren och sommaren påminner mig om att rikedom sitter inte i pengar.  Sommaren  omfamnar oss och det  gör mig glad och väldigt tacksam!

Hjortronmyren

Hjortron är fulla av C-vitamin men innehåller också bland annat omega-3 fetter. Hjortron innehåller också ellagitanniner som räknas till garvämnen och som har en antimikrobiell effekt. Med det menas att de skyddar mot virus och bakterier.

Flärdfulla hjortron och blåbärssmoothies

Hjortronsmoothie

2 glas

2 dl hjortron

1 banan skalad i bitar

2 dl valfri mjölk eller yoghurt

1 apelsin skalad i bitar

Mixa alla ingredienser och njut av flärden!

Blåbärssmoothie

1 dl valfri mjölk tex. havremjölk

1 dl blåbär

1 msk hackad färsk mynta

3 cm fryst banan

Mixa alla ingredienser och njut av din smoothie direkt!

Det är nyttigt med blåbär och de är ofta med i mina frukostsmoothies. Blåbär innehåller bland annat kalcium, kalium, fosfor, B-vitamin, C- vitamin och järn.
Bären innehåller massor med antioxidanter och just antocyaniner ger blåbäret den starka färgen (som just nu finns på mina fingrar). Antocyaniner tror man kan skydda mot åldrande av hjärnan och förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Det verkar också som att blåbär speciellt tillsammans med probiotika också hjälper till vid olika tarmproblem, det menar forskare Åsa Håkansson. Jätteintressant tycker jag som både älskar blåbär och vill att man ska hitta effektiva möjligheter att skydda tarmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *