Ingenting ska stoppa mig… Dax för nya mål för att nå “Bästa formen någonsin”
november 4, 2013
”Bästa formen någonsin” betyder inte bara träning och rätt näringstät kost
november 13, 2013

Sudda sudda sudda sudda bort din sura min…

När jag växte upp (ja nu låter jag som jag är hundra) sjöng Gullan Bornemark gulliga små barnvisor. Jag kom att tänka på ”Sudda bort din sura min” när jag tänker på Ph värde och vår livsstil.

Att vara sur och dessutom riktigt sur det ska vi bara vara i magsäcken för att matsmältningen ska fungera bra. I magsäcken spelar saltsyran en stor viktig roll, den smälter maten, ger oss ett skydd mot bakterier, virus och svampproblem. Inne i vår kropp ska vi ha ett neutralt/lätt basiskt PH värde och kroppen är bra på att se till att ha ett förråd för att kunna kompensera om sura obalanser skulle dyka upp.

Kroppen kan ställa till med oreda om det blir för mycket obalanser för att den ska kunna orka hålla ordning, till exempel kan syran lagras i bindväv som kan orsaka led och vävnadsproblem. Allmänna symtom som kan betyda att man är för sur kan vara trötthet, utmattning och benskörhet. Även reumatism och fibromyalgi, njursten och migrän kan vara tecken på att man kan vara för sur. Vid en försurning påverkas också vårt insulin. Stress är en annan orsak till försurning.

Jag tänker på min fina mamma som jobbade så hårt och sov för lite, stressade, kom hem sent och åt en ännu senare middag som skulle fixas fram snabbt. Hon hade under sina sista år i den här världen stora problem med reumatism, njursten och senare också cancer. Hade kunskapen funnits inom vår familj då den gången så kanske hade vi kunnat hjälpa mamma på ett bättre sätt…

En dag som den här när regn öser ner här i Stockholm så vill jag dessutom klanka ner på vädret – kylan kan gör oss sura! I värme är vårt blod mer basiskt!

Med tanke på alla dieter vi läser om så vill jag slå ett slag för en kost där vi tänker basiskt. Vi Nordbor som håller till här uppe och kurar under den kalla mörka årstiden ska vara extra duktiga på att tänka basiskt och ha det som en av grundstenarna till en smartare föryngrande kost – Ät inte så surt – ät mer av det som är basiskt som massor med grönsaker! Bovar är tyvärr protein som när det förbränns bildar svavelföreningar som är sura men bland andra sura banditer finns mjöl, socker, kaffe, pasta och svart te. Här gäller alltså att tänka smarta måltider med det viktiga proteinet men med massor med basiska grönsaker till.

Sång, leenden, skratt, beröm, krama om sin hund, leka med barnbarn eller barn, dansa, långpromenader med bästa väninnan, trädgårdspyssel, njuta av ett nystädat hem, titta på fina höst och snart julskyltningen, njuta av blommor ja en härlig harmoni gör att kroppen mår extra bra och stödjer en basisk miljö. Spar på soliga minnen! Save it for rainy days!

Själv märker jag av en dålig stämning och gräl på stubinen och inte bara det att kroppen själv surar utan jag stoppar dessutom i mig det som inte hör hemma i en sund kropp!

Ät alltså mer basiskt än surt, njut av stunden, släpp prestige – livet är för kort för att sura!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *