Latmasken är utrotad… för den här gången
augusti 28, 2012
Jag fick gå en trappa ner med Jonas…
augusti 30, 2012

Min dotter ringd igår och berättade att de hade börjat planera för en sen höst resa. Jag som kan gå igång på mycket fick direkt drömmar till den riktiga värmen, exotiska nätter, solstol,parasoll och läsa bok. Tänk att få åka iväg någonstans i november som kan vara lite småtrist och kanske på en solsemester och boosta med D-vitamin! Visst vore det underbart sa jag till mig själv när jag lagt på luren och jag lade snabbt en höstresa med min familj högt upp på önskelistan. Dags för bearbetning och strategijobb :). Fast än har vi sensommar och just idag är det en skön varm sol som värmer oss här i Stockholm så ingen panik!

Något jag varmt vill rekommendera nu det börjar dra ihop sig till september är att börja med ett dagligt intag av D-vitamin. Jag som inte vill eller kan gå i ide under vår mörkaste tid. För mig är D-vitamin ett trumf jag har i bakfickan för att kunna älska och vara förtjust i även de mörkaste dagarna under höst och vinter.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin/hormon och bildas i huden när du vistas i solen.

D-vitamin är nödvändigt för upptag av kalcium och fosfor till ben- och tanduppbyggnad och motverkar hål i tänderna.

Hud och hår mår bra av att du har en bra D-vitaminbalans och listan med argument för att man ska vara noga med att undvika D -vitaminbrist kan göras lång. Till exempel behövs D-vitamin för ett starkt immunförsvar, för att hålla förkylning borta, hjälpa till med ett gott humör, motverka hjärt och kärlsjukdomar och hålla mage/tarm i gång.

Även hormonnivåer påverkas av D-vitaminet.

D-vitamin finns också i vår kost ibland annat i ägg, fet fisk och i kantareller men det krävs orimliga mängder för att få i sig dagsbehovet.

Jag tycker ändå att  jag startat lite sent D-vitamin. Vi människor behöver mycket ljus för att få tillräcklig med D-vitamin från solen och det känns inte alls tillräckligt som det varit och som det kommer bli…. Allmänt rekommendera dagligt intag av  D-vitamin är 2000 IU/dag.

Visst är det härligt med tända ljus och än har vi solen långt in på kvällen men det är ändå hög tid att boosta med D-vitamin. Hälsar Marlene.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *