Rostade pumpakärnor


Urläckra som snacks eller som smakrik topping till olika soppor och sallader.
1 dl pumpafrön
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1 tsk havssalt


Lägg pumpafröna i blöt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll av vattnet från pumpafröna och rör ner kryddorna. Lägg blandningen på en ugnsplåt och rostar i ugnen i 10 minuter. Rör om då och så de inte bränns.

Broccolisoppa med pumpakärnor


Broccoli är en riktig supergrönsak, rik på vitaminer och mineraler. Blir fantastisk som soppa men passar även i matiga sallader och wok.
2 soppskålar
1 morot
1 potatis 1 broccolistånd med stjälk 1 liten purjolök
1 tsk citronsaft
0,5 dl havregrädde
5 dl vatten
1 tsk buljong, pulver
salt och nymald svartpeppar



Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en rejäl kastrull. Skiva morot, potatis, purjolök, broccoli och lägg i kastrullen. Låt koka i 10-15 minuter och tillsätt grädde, citronsaft, lite salt och peppar. Mixa soppan med en stavmixer till önskad konsistens. Toppa med rostade pumpakärnor och servera.

Ärtsoppa med plättar


Gula ärtor innehåller rikligt med B-vitamin, järn och magnesium som skyddar kroppen mot onödig stress.
4 små soppskålar
5 dl torra gula ärter
1 ½ l vatten
1 tsk salt
3 tsk grönsaksbuljong, pulver
2 gula lökar
1 morot
4 hela kryddnejlikor
1 tsk torkad timjan eller en liten bukett färsk timjan
1 tsk mejram
5 hela svartpepparkorn
1 tsk salt


Skölj ärterna och bötlägg dem i minst 6 timmar, gärna över natten.
Vattnet ska täcka ärtorna. Ju längre blötläggning desto korta koktid.
Slå bort vattnet som ärterna varit blötlagda i.
Klyfta löken och slanta moroten. Koka upp vatten och lägg i alla
ingredienser, utom morötter, i grytan. Låt koka under lock i ca 1 timme
tills ärterna är mjuka. Skumma av och ta bort ärtskal under kokningen.
Om soppan blir för tjock så tillsätt mer vatten. Efter ca 45 minuter lägg
ner morotsslantarna. Smaka av med salt och peppar. Garnera med en timjankvist.
Skölj gurkan och äpplena. Skala ingefäran. Kör alla ingredienser
i en råsaftcentrifug. Häll upp juicen i glas, garnera med gurkstavaa
och servera direkt.

Glutenfria plättar


Passar perfekt när du har rester av quinoa i kylen.
8 plättar
1,5 dl mandelmjölk
3 ägg
1 dl quinoa, kokt och kall (ev. mer om du vill ha en tjockare smet)
2 dl bovetemjöl
1⁄2 dl mandel, finhackad (eller valnötter)
kokosolja till stekning


Rör ihop alla ingredienser. Späd med lite mer mjölk om du tycker smeten känns tjock. Stek plättarna i kokosolja. Servera med blåbär.
Tips: Plättarna är ett bra mellanmål – gör en dubbel sats!

Klassiska frökex


Alltid en succé, perfekta som tillbehör till en god soppa. Och helt glutenfria.
Till en plåt
2 dl hela linfrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
2 dl vatten
2 tsk brödkryddor
1 tsk havssalt


Sätt ugnen på 100° Blanda alla ingredienser. Låt smeten stå i minst
1 timme så att den blir till en tjock smet. Breder ut smeten på en plåt täckt
med bakplåtspapper. Låt frökexsmeten stå i ugnen i ca 1 1⁄2 tim. Bryt i lagom
stora bitar innan servering.

Blomkålsbröd


8 bitar, härligt blomkålsbröd
8 bitar
½ blomkålshuvud, grovt rivet
1 ägg plus en äggvita
1 mozzarella, grovt riven
1 tsk olivolja
½ dl färska, hackade örter för smaksättning, exempelvis basilika eller salvia



Sätt ugnen på 220 grader. Smörj ett bakplåtspapper och lägg på en ugnsform. Riv blomkålen och mozzarellan grovt. Vispa upp det hela ägget och tillsätt blomkål, mozzarella, örter och olja i äggsmeten. Vispa upp äggvitan hårt, så att den blir fast, och vänd försiktigt ned den i smeten. Bred ut blomkålssmeten till en fyrkant på smörpapperet och grädda i ca ½ timme. Vänd försiktigt på ”fyrkanten” och grädda ytterligare 15 min. Håll lite koll så du inte bränner, ju längre smeten är i ugnen ju brödigare blir den.

Chokladpudding med hallon


Chokladpudding med hallon är jättegott.
2 skålar
3 msk chiafrön
3 dl hasselnötsmjölk
2 tsk kakao raw
2 tsk vaniljpulver raw
1 tsk agavesirap (kan uteslutas)

Topping
1 dl hallon
2 msk chokladnibbs


Mortla chiafröna och lägg dem i en skål tillsammans med mjölken.
Låt det stå under minst en ett par timmar, gärna under natten.
Rör ner, kakao och vaniljpulver och ev. agavesirapen i mjölkblandning.
Toppa med hallon och chokladnibbs.

Rawfoodsoppa med tomat


Välgörande detoxsoppa med tydlig smak av ingefära och morot. Perfekt för att hålla förkylningar på armlängds avstånd.
2 soppskålar
2 morötter
1 blekselleristjälk
3 mogna tomater
1 msk pressad citronsaft
½ tumme ingefära, ca 2 cm
3 dl vatten
salt och peppar

Persilja till garnering



Skölj och skala moroten och dela i bitar. Skölj och dela tomaterna. Skölj och skiva bleksellerin. Lägg alla ingredienser i en blender. Mixa allt väl till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i soppskålar. Garnera med hackad persilja.

Zucchiniplättar med blåbär och ärter


En vacker förrätt eller lunch där blåbär och gröna ärter gifter sig fint!
1 förrätt
1 liten zucchini
2 små schalottenlökar
3 ägg
salt och nymald svartpeppar
2 msk vatten
1 msk kokosolja till stekning

Servering
1 dl färska blåbär färska
1 dl gröna ärter, färska eller frysta tinade några tusenskönor

Riv zucchinin. Lägg rivet i ett durkslag och tillsätt lite salt för att dra ur överskottsvätska. Låt stå i 15 minuter och krama ur vätskan. Finhacka schalottenlökarna. Knäck äggen i en bunke, salta och peppra efter smak. Tillsätt vatten och vispa ihop med en gaffel. Tillsätt den rivna zucchinin och löken. Rör om. Grädda plättarna i kokosolja i en plättlagg tills de blir gyllenbruna. (Du kan också klicka ut smeten i en stekpanna.) Servera med blåbär, ärter och söta små tusenskönor