Bästa formen någonsin – Att vara vital livet ut!
februari 22, 2018
Vitalisera – ett mirakel i sig
mars 1, 2018

 

Tidig morgon i Hua Hin

Pw tidig morgon på stranden!

Det är så skönt att det finns många tidiga mornar kvar här i Hua Hin. Jag stormnjuter av dessa tidiga gryningsfrukostar efter en pw och en tur i poolen. Nu gäller det verkligen att hålla fast tiden och leva i nuet. Jag vill få ut allt som det bara går av dagarna som är kvar här i Hua Hin.

Här frossar jag i smoothies och fruktfrukostar men det slinker alltid ner ett mättande proteinrikt ägg också. Jag tror på att äta av det som naturen ger där jag är!

Tänk vad ljusa varma sommardagar fyller oss med ny energi. Jag är så tacksam för allt vad de här dagarna i solen tankar mig med.Iakttagelser, reflektioner, vackra naturupplevelser, viktiga samtal, skön samvaro, allt som en lite vintertrött kropp verkligen längtat. Som jag har längtat efter att få pyssla i vårt nya boende och nu är jag här och samlar  in bränsle inför lite mer vinter hemma och att sen möta den underbara svenska våren.

Även om vi blev lite sena  igår kväll och det slank i ett glas vin så satt simningen och powerwalken där igen som vanligt! Lite trött och omotiverad innan. Stolt och lycklig när det väl var gjort!

Nu när är det är en skön lördag förmiddag  har jag en skön skrivarstund ute på terrassen. Jag vet att hemma är det kallt som attan men jag håller tummarna för att Kung Bore snart ger sig av och lämnar plats för den Ljuvliga men lite lynniga Fröken Vår. Precis när man tror att hon är här för att stanna börjar hon leka kurra gömma med oss men när hon visar sig igen då jublar hela kroppen!

Lite som att vara nyförälskad!

En skön lördagssmoothie med den ljuvliga papayan!

Idag startar vi dagen med en papayasmoothie med papaya apelsin, lime och grekisk yoghurt. Jag toppar med chiafrön och papaya och ananas. Vi njuter av en skön återhämtning och ljuvligt goda frukter här i Thailand. Även om jobbtimmarna i skrivarlyan inte får missbrukas så är miljön, ljuset och värmen helt underbar att sitta att jobba och få inspiration i .

Till 2 smoothiebowl behöver du:

1 rejäl bit  mogen papaya

1 apelsin

1 riven morot

1 lime

1 dl rent vatten eller kokosvatten

1 msk chiafrön

Skala och kärna ur papayan. Skala och riv moroten. Dela apelsin och limefrukten i mindre delar. Mixa allti en blender  tillsammans med vattnet och toppa med chiafrön och  papayabitar.

I Thailand där jag är nu kan en papayafrukt väga upp till 10 kg, hemma är våra papayafrukter betydligt mindre men var du än köper den  har papayan en underbar färg någonting mellan orangeröd och lax.

Papayan är som en näringsterapeut i sig själv. Den är en söt ljuvlig frukt och som tillsammans med en limefrukts syrliga smak blir helt oemotståndlig. Papayan ger  enorma hälsofördelar med sin mix av antioxidanter och vitaminer som C, E och betakaroten men även folat och kalium.

Det som kanske ändå gör papayan så unik är dess innehåll av papainenzymer. Enzymer är som ”tändhattar” i vår kropp som ger bra reaktioner  och som hjälper till att bryta ner protein och fett. Om du ska använda papayan just för enzymernas skull ska du köpa den inte helt mogen papaya men många av oss vill njuta av den söta goda papayan och visst finns matsmältningsenzymer även i den mogna frukten.

När man kommer ner till i mitt fall till Thailand köper jag alltid papaya och använder kärnorna att tugga på för att inga eländiga parasiter ska få chans att stanna upp och ställa till med oro i mitt tarmsystem. Papayan sägs kunna läka ut och skydda mot hjärt och kärl sjukdomar, artrit och mag och tarm problem.

Här i Thailand så är papayasalladen jättepopulär och här är den gjord på omogen papaya. En supergod sallad som jag äter nästan varje dag. Papayan strimlas och serveras med jordnötter, lime och tomater

Om man vill kan man också kalla papayan för ett universalt skönhetspreparat. Eftersom papayan innehåller betakaroten som gör att vi tål solen bättre och att vår hud får en fin färg så att under soliga semesterdagar satsa på att äta papayan är ett sätt att förebygga att huden skadas av solen. Eftersom papayan innehåller rikliga doser på c-vitamin som stoppar fria radikaler från att skada våra celler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *