Skogsbada med mig
april 25, 2019
Söta oskuldsfulla Tusenskönan blir ingrediens till en blommig sallad
maj 21, 2019

Vilken magisk solig försommardag  vi fick nu i fredags när jag som en av grundarna till Tre Visa Kvinnor (Marianne Wilöf och Annika Rosén är de två andra grundarna) bjöd in till en örtvandring bland mina små hemliga smultronställen här ute på allra bästa Lervik.

Jag älskar vår natur och att få plocka och ta till vara på det som naturens skafferi bjuder oss på från alla våra fina årstider.

Vår örtvandring tog oss nästan två timmar. Vi hade våra korgar fyllda med smått och gott från naturen som de små söta men syrliga harsyrabladen, de ljusgröna almblommorna, kärleksörten, våtarven och kirskålen som vi sen mixade till en knallgrön, klorofylld supergod och svalkande smoothie när vi varma, hungriga och törstiga kom tillbaka till terrassen här ute på Fyrudden.

Örtvandring på fina Lervik

Jag hade småfixat lite innan så ganska snabbt stod  kirskålspajerna, almblomssalladen, fröknäcket och jordnötssmöret på bordet. Helt underbart att kunna plocka ingredienser till lunchen från vår fina svenska natur. Vi åt grönt och gott och kryddade med att bjuda varandra på magiskt kvinnligt småprat. Precis som det ska vara en fredagseftermiddag i maj.

Vi njöt också av en granskottboll fylld med nötter och björklöv och en kopp örtte. Kan det bli vildare skönare, godare och grönare?

Granskottsbollar ( här måste vi fråga om lov för att ta granskott – allemansrätten gäller inte)

Lycklig och glad vinkade jag av alla fina kvinnor och såg  sen Waxholmsbåten  långt ute på fjärden där min min man fanns som kom  förgyllde min helg tillsammans med bästa dottern Cissi lilla Ludde och fina katten Selma. Lycklig Marlene önskar Er fin start på nästa vecka

Många frågade efter receptet till vår Kirskålspaj. Här kommer det lite på en höft.

Kirskålspaj med almblomssallad

Kirskålspaj

Till 4 personer behöver du:

4 dl mandelmjöl

3 msk fiberhusk

1 ägg

75 g smör

1 msk finhackad färsk timjan

havssalt och nymald svartpeppar

Fyllning

2 liter späda kirskålsblad

3 ägg

3 dl havregrädde

1 tsk finhackad timjan

havssalt och nymald svartpeppar efter smak

2 dl små tomater, t.ex. körsbärstomater

Sätt ugnen på 200 °C. Olja en pajform.

Ta bort stjälkarna från kirskålen och skölj bladen. Förväll bladen i kokande vatten i en minut. Häll av vattnet och låt svalna. Krama ur vätskan och grovhacka bladen. Finhacka löken och bryn den med lite smör i en panna.

Blanda mandelmjöl, ägg, smör, timjan, salt och peppar till en deg. Låt degen vila svalt i 15 minuter.

Tryck ut pajdegen i formen. Jag använde en form som är 24 cm. Nagga den med en gaffel i botten. Ställ in pajformen i ugnen och förgrädda skalet i 7 minuter.

Blanda ägg, havregrädde, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner kirskålen och löken i blandningen och häll över i pajskalet.

Dela tomaterna och toppa pajen med dem. Grädda i ytterligare 30 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *