Anti age-resa till Italien och Nu vandrar vi i Nerja!
september 23, 2015
När Lillan kom till jorden!
september 29, 2015

En inre stillhet landar alltid inom mig när jag närmar mig Sunnanhed. Farmors hus ger mig minnen om hur jag som barn längtade efter att få sitta på kökssoffan hos farmor och lyssna till hennes ibland lite trolska berättelser där hon berättade om vad som har hänt här i Sunnanhed och uppe på fäbovallarna. Troll och tomtar finns här på gården sa alltid farmor och det känns fortfarande att det finns mycket liv här så vem vet. Att få möjligheten komma tillbaka till känslan jag hade som barn när jag satt lyssnade på farmor ger mig ro men också massor med ny kreativitet. Det behövs när deadline närmar sig för bokprojektet.

Här uppe i Sunnanhed stiger jag alltid upp tidigt och vandrar i tystheten. Att vandra tidigt längst med sjön är för mig det allra bästa sättet att samla kraft!

Att få äta nyttigt, nyplockade potatisar och morötter, massor med bär och få tid till meditation under långa vandringar i vacker Dalamiljö gör att energin stiger.

20 liter nyplockade lingon stod och väntande på mig när vi kom upp.

Vi fick hacka potatis, skörda morötter och plocka svinmålla, våtarv och kärleksört hos våra fina grannar. Tala om skördelycka!

Lingon sägs vara det nya superbäret som kan motverka de negativa effekterna av att äta felaktig fet kost. Att bäret fått så stor uppmärksamhet kan bero på innehållet av polyfenoler. En grupp inom antioxidanter. Fenoler verkar antiinflammatoriskt och motverkar för höga halter av oxidativ stress, motverkar vårt åldrande och förebygger hjärt och kärlsjukdomar plus vissa typer av cancer. Studier har gjorts på möss där resultaten är tydliga.

Förutom lingon är även nypon, röda vinbär hallon, jordgubbar och svarta vinbär också fenolrika.

Det röda bäret innehåller också quercetin som kan skydda vårt hjärta. Lingon innehåller dessutom lignaner som är fytoöstrogener kan ge ett skydd mot bröstcancer.

Hjärtvänlig lingonlycka

2 glas

½ banan

1 dl färska lingon

1 dl svarta vinbär

1 dl hallon

1 dl havremjölk.

1 dl granola

1 dl färska blandade bär

Mixa till en slät smoothie varva med granola och färska bär och njut av en härlig höstsmoothie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *