Längtar till december skogen
december 11, 2018
Fredagmys i lilla köket på Gärdet
december 14, 2018

Broccoli och spenatsmoothie

Ja visst är det en mörk månad den vi är mitt i just nu. Visst tända ljus ger mig massor med mys men när mörkret kommer redan vid två på eftermiddagen då längtar jag till de där härliga ljuset som kommer så småningom till oss. Jag är en kvinna som behöver naturen nära mig – alltid.  Även här på Gärdet i Stockholm är jag nära skogen tack o lov. De finns dagar när vädret  visar upp tuffa dagar med spöregn tar några krafter  från jag vet inte var ut mig i naturen ändå för att få ny energi. Jag kommer hem lugnare och med en tro på en fin dag.

Även om det är en lite grå dag idag så finns det så mycket grönt i skogen nu innan snön kommit mossor granar och blåbär o lingonris.

December

Varje dag bjuder vår natur in för att få  jag ska få upplevelser som får mig känna lugn, trygghet och på något sätt känner jag att naturen kan jag alltid lita. En trogen vän som sett alla min växlande humör även om årstider och väder skiftar. Mina trofasta stigar, min utsiktsplats min stora fina gran väntar på mig och vet det mesta om mig vid det här laget.

Jag tycker alltid att känns mysigt att ha något varmt att dricka med sig ut i skogen. Idag blev det både ett gott vitt te och en spenat och broccoli smoothie.

Broccoli och spenatsmoothie

Till en burk “to go” behöver du:

1 dl havredryck

1 näve spenat

½ fryst banan

1 näve broccolibuketter

2 cm riven ingefära

Mixa alla ingredienser. Häll upp på en glasburk och ta med ut på din promenad tillsammans med en liten termos med te. Gott!

Dailysports golfhandskar passar lika bra i skogen som på golfbanan!

Broccoli är känd som en riktig C-vitaminbomb men innehåller också A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer. Den innehåller mineraler som järn, kalcium, magnesium, zink.I broccolin och många andra kålarter finns ett ämne som luktar och som vi ofta förknippas med just kål.Det är kålens ”skydd” mot svamp, parasiter och insekter och kallas glukosinolater.När man äter broccolin bryts detta glukosinolater ner till antioxidanter.Just vitamin C och A som det finns i Broccoli skyddar kroppens celler mot fria radikaler som kan skada vår kropps cellmembran och orsaka cancer.

De forskas också om antioxidanten Sulforafan som finns i Broccoli kan vara ett skydd mot cancer och dessutom skydda luftvägar mot oren luft som rök och avgaser.

Broccoli en drottning bland våra gröna grönsaker men desto råare desto nyttigare!

Ett litet passus: Välj mer än gärna broccoli men om du lider av nedsatt sköldkörtelfunktion begränsar du ditt broccoliintag.

Tips: Om du  har valt att ta bort vanlig komjölk så är broccoli är en god källa till kalcium.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *