Nu börjar jag skriva önskelistan
november 27, 2017
Att göra en framgångskalkyl inför 2018!
december 19, 2017

Hejsan i julpysselet!

Nu i helgen på fina tredje advent var det matlagningskurs för barn som stod på programmet. Matpiraten hade samlat ihop ett härligt gäng barn som ville ha kul i köket tillsammans med mig och Jannicé.

Vi lagade mat och bakade i ett super fint kök hos Mosebacke matstudio

Vi bakade ett av mina favoritbröd inte glutenfritt men med så mycket andra fördelar. Brödet har bakats i vår familj i massor med år och i helgen blev det barnens tur på vår kurs.

Brödet som mättar och är som en liten måltid i sig själv. Brödet går snabbt och lätt att baka. Det är alltid lika populärt tillsammans innan maten eller till helgens långfrukost.

Bröd med tomater, lök och morötter

Tittar vi lite framåt så är det super att ha med på utflykter.

1 msk färska örter tex. timjan, oregano eller rosmarin.

1 burk krossade tomater där du silat bort det mesta av vätskan

1 liten gul lök finhackad

1 morot riven

2 dl dinkelmjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk salt

1 ägg

o,5 dl kesella

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en avlång brödform. Tillsätt tomater, lök och morot i en bunke. Blanda färska örter, mjöl, salt  tillsammans med bakpulver. Rör samman ägg kesella och häll ner i smeten. Bred ut smeten i formen och grädda i cirka 50 minuter. Låt det genomgräddade brödet svalna i formen innan det stjälps upp.

Väljer du varm eller kalla tomater?

Tomater är en favoritgrönsak hos många av oss unga som gamla. Tomaten som egentligen är en frukt. Tomateten innehåller lykopen som fungerar som en antioxidant och skyddar våra celler från angrepp av fria radikaler. När du värmer tomater frigörs lykopen och du får i dig  mer lykopen än om du tomaten kall. Lykopen är fettlösligt så när du värmer tomaterna blanda gärna i lite olja tex när du gör en tomatsås.

Frukost hos oss familjen Gustawson den tredje advent!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *