Fredagmys i lilla köket på Gärdet
december 14, 2018
Återhämtning – Detox
januari 7, 2019

Blomkålssoppa med rostade pumpafrön

Snön kom till oss! Vi får nog en vit jul i år!

Kan julens kanelkryddningar ge dig ännu bättre hälsa?
Ja bara doften av kanel får säkert många av oss att tänka på jul och känna vällust och vällust ger hälsa! Denna härliga krydda har använts sedan många år i människans mat och bak och förutom den sagolika doften och den aromatiska smaken så har kanel en hel del som påverkar vår hälsa positivt.
Kanel kan hålla ditt blodsocker på en jämn nivå och då minskar fettinlagringen och ökar muskelmassan. Kanel har dessutom ett mycket högt innehåll av antioxidanter och även balansen i tarmfloran får hjälp av kanel. Under julhelgerna där vi lockas till mycket socker är kanelen en krydda som kan hjälpa dig att motstå frestelser genom att hålla sötsuget på ett behörigt avstånd – de frestelser du vill undvika ska jag kanske tillägga. Någon har sagt ”Du ska motstå allt utom frestelser” ja nog om det…

Julblommorna på plats

Kanelätare har dessutom generellt lägre halter av skadliga blodfetter i blodet.
1/2 tsk per dagen räcker så vi ska inte överkonsumera kanel .

Julkänslan är så flyktig så när annandagen passerat så vill jag inte gripas av tomhet utan glädja mig åt den tid som är nu och den som kommer sen. Så nu laddar jag från och med idag med 100 % jul!

Jag önskar er alla en härlig julonsdag med mkt kaneldoft 🙂

Blomkålssoppa med rostade pumpafrön

I går åt vi blomkålsoppa  och här kommer receptet som jag lovade Er!

Blomkålssoppa med rostade pumpafrön

4  medelstora soppskålar

1 blomkålshuvud

1 msk kokosolja

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 l vatten

grönsaksbuljong

2 dl sojagrädde  eller valfri grädde ( Kan uteslutas)

2 msk pressad citronsaft och det rivna skalet

salt och nymalen svartpeppar

Skölj blomkål och purjolök. Spar några buketter av blomkålen resten delas i bitar. Skiva purjolöken och vitlök i skivor. Fräs blomkålsbitarna, purjolök, vitlök i oljan i några minuter. Häll över vatten och tillsätt buljong. Låt soppan koka i ca 15 minuter. Tillsätt citronsaften och låt soppan koka någon minut till. Ta av grytan från platten. Mixa soppan i en blender, matberedare eller med en stavmixer späd med vatten för önskad konsistens på soppan. Smaka av med salt och ny malen svartpeppar.

Rostade pumpafrön

1 dl pumpakärnor

1 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 msk rapsolja

salt och nymalen svartpeppar

Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna droppa över oljan och tillsätt spiskummin, curry salt och svartpeppar. Rör om i pannan så fröna inte bränns. Häll upp i en skål.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *