Jag ser 2018 i ett fint skimmer och tar med min favvo gröning till nästa år!
december 20, 2017
Glada ögon… och skuggor under ögonen räddas med en smoothie?
december 26, 2017

Hej alla Fina julfirare!

Snart är det också min tur att få lite ledighet. Det ska bli så skönt att fira julen upp i Dalarna. Där är mina frysar fulla av bär som får finnas med som en viktig ingrediens i allt julfirande!

Att frukt, bär och grönsaker fyllda med antioxidanter är väldigt nyttigt att stoppa i sig  det vet vi ju alla vid det här laget.

 Detta magiska livselixir som bromsar åldrandet finns i  all frukt och i alla grönsaker!  Jag tänker alltid- ju mer färg jag stoppar i mig desto bättre för min kropp. Man kan ta hjälp av ORAC-listan för att veta hur mycket antioxidanter man får i.

Jag brukar ge det klassiska exemplet med äpplet som ganska snart blir brunt och missfärgat när man skär i det. Droppar du däremot några droppar citron på äpplets skäryta kommer den att behålla sin naturliga färg. Citronen innehåller c-vitamin som är en stark antioxidant. Den bekämpar de oxidativa  effekterna som syre ger till äppelhalvan och äpplet behåller sin fina färg och oxiderar inte.

Antioxidanterna gör ungefär samma jobb i våra kroppar. De har till uppgift att skydda cellerna mot för stora anfall av fria radikaler och förebygger med andra ord skador som för mycket av fria radikaler kan ge på kroppens celler. Jag tycker om känslan av att antioxidanter bromsar vårt åldrande.

Antioxidanter måste vi tillföra kroppen
Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen  som har förmågan att ”fånga upp” och oskadliggöra de fria syreradikaler som bildas i kroppen som tex vitamin A, C och E. Antioxidanter finns redan naturligt i kroppen men eftersom fria radikaler bildas i sådan mängd i kroppen, främst genom syret i luften behöver vi äta och dricka en kost  som innehåller mycket antioxidanter. Det är där mina älskade smoothies kommer in!

En matig och vacker smoothie full av antioxidanter där bären varvas med granola.

2 glas

7 dl hallon gärna frysta lätt tinade

1 dl havremjölk

2 msk skalade hampafrön

1 dl granola

2 dl hallon hallon

 

Mixa 5 dl hallon, hampafrön och havremjölk i en blender.

Lägg en matsked granola i botten på glasen. Varva granola med hallon och hallonsmoothie och toppa med 1 dl hela hallon.

 

ORAC betyder Oxygen Radical Absorbance Capacity, ett mått på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. Ett ORAC-värde anger hur stor förmåga maten har att neutralisera de skadliga fria radikalerna.

ORAC-värdet säger inget om energitätheten i maten. Mörk choklad har till exempel extremt högt ORAC-värde, men man ska vara medveten om att choklad innehåller väldigt mycket energi!

Tabellen med ORAC-värdet är kul att spana i  och kan vara till en viss hjälp när man ska välja ingredienser till  en grön smoothie tillexempel men man ska såklart tänka på hur mycket socker och energi varje livsmedel innehåller.

ORAC-toppen
Per 100 g

Korngräspulver – 25 500
Mörk choklad – 13 120
Torkade plommon – 5 770
Blåbär – 3 400
Granatäpplen – 3 307
Russin – 2 830
Björnbär – 2 036
Tranbär – 1 750
Vitlök – 1 662
Jordgubbar – 1 540
Spenat – 1 260
Hallon – 1 220
Grönkål – 1 170
Squash – 1 150
Plommon – 949
Alfaalfa groddar – 930
Broccoli – 890
Rödbetor – 840
Avokado – 782
Apelsiner – 750
Röda druvor – 739
Röd paprika – 710
Körsbär – 670
Gröna druvor – 650
Kiwi – 610
Blodgrapfrukt – 483
Kidneybönor – 460
Lök – 450
Majs – 400
Aubergine – 390
Blomkål – 385
Gröna ärtor – 375
Sötpotatis – 300
Kål – 295
Sallad – 265
Nätmelon – 265
Bananer – 210
Äpplen – 207
Tofu – 205
Haricots verts – 200
Morötter – 200
Tomater – 195
Zucchini – 176
Aprikoser  175
Persika – 170
Päron – 134
Vattenmelon – 100
Gurka – 60

Rekommenderat ORAC dagsintag: 3 000-5 000

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *