Avokado – en superfrukt för hälsa och skönhet!
januari 12, 2018
Januarisöndag med köksterapi
januari 15, 2018

Januari söndag som jag kan tänka mig att en januari dag ser ut, lite grått och rått. Efter en lång promenad med härligt väninnesnack är det skönt att värma sig med eftermiddag i lilla mysiga köket på Gärdet. Det är lite av terapi att ha egen tid utan stress i köket. Dofter, smaker, vackra goda råvaror och lite skön musik – en riktigt skön stund!  Just idag gör jag både mitt fröknäcke och granola av det jag har i skafferiet.

Granola “man tager vad man haver2

Granolan idag som blev ca. 1,5 liter

8 dl havregryn

2 dl kruskakli

2 dl boveteflingor

2 dl pumpafrön

1 dl kokosflingor

1 dl solrosfrön

½ dl linfrön

½ dl sesamfrön

2 dl sötmandel

1 dl vatten

3 msk kokosfett

3 msk honung

1 dl grovt hackade torkade fikon

Kanel  och kardemumma efter smak

Idag tog jag julens pepparkakskryddor

Jag blandar alla torra ingredienser i en stor bunke förutom fikonen. Värmer vattnet i en kastrull tillsätt kokosfett och honung. Tillsätter blandningen i de torra ingredienserna och rör om.

Lägger granolan på en plåt med bakplåtspapper på och rostar granolan i drygt  ½ timme. Rör om då och då. Strax innan granolan är klar blandar jag i de hackade fikonen och låter granolan vara kvar i ugnen 5 minuter till.

Gott fröknäcke

Fröknäcke lite för gott för att finnas i mitt skafferi

Lite för gott fröknäcke

Lite för gott blir det här fröknäcket. Brödet är knaprigt krispigt och helt underbart! Det är svårt att hålla fingrarna ifrån det. Det blir alltid lite variation på mina fröknäcken beroende vad som finns hemma i skafferiet. En vanlig söndag i januari dag blev det så här.

Först av allt värmer jag ugnen till 150 grader.

Du behöver:

1 dl svart sesamfrön

0,5 dl  pumpafrön

0,5 dl solrosfrön

½ dl linfrön

2 dl majsmjöl ( funkar bra med dinkel eller kikärtsmjöl också)

2 dl hett vatten

2 msk rapsolja

½ tsk salt

1 tsk brödkryddor

Jag blandar alla torra ingredienser i en rejäl bunke. Tillsätter olja och vatten. Smeten blir ganska lös var inte rädd för det så ska den vara.

Jag lägger ett bakplåtspapper på en plåt och brer ut smeten på bakplåtspappret. För att få tunna fina knäckemackor tar jag ett bakplåtspapper till och lägger över den utbredda smeten och kavlar smeten tunn mellan pappren. Tar bort det överst pappret och ställer in platen i ugnen.

Jag gräddar brödet i mitten på ugnen i ca 20 minuter och sen tar jag ut den och skär i brödet i så stora bitar jag tycker passar. Jag gräddar vidare i ca 25 minuter till.

Klart!

 

Kyckling med currysås

Kyckling med currysås en söndag i januari

I vår familj, barn som vuxna – alla gillar kokt kyckling med currysås.

Idag när fröknäcket och granolan tog sin lilla tid i ugnen var det toppen att ha en kyckling i grytan ovan på allt.  Att det sen blir en toppenbra buljong av  till mina soppdagar gör mig lite extra happy.

2-4 personer

1 medelstor  kyckling av god kvalitet

vatten som ska täcka kycklingen

2 medelstora morötter

1 bit rotselleri

1 gul lök

(persiljan som blev kvar sen igår)

3 lagerblad

1 msk salt

5 st svartpepparkorn

Jag sköljer min kyckling i ljummet vatten och lägger den i en rejäl gryta. Häller på vatten så att vattnet täcker kycklingen och låter vattnet koka upp. Skummar av.

Det är gott med mycket grönsaker i vattnet, speciellt som jag tänker på morgondagens buljong. Jag skalar mina morötter, rotsellerin och gul lök.  Idag har jag kvar persilja som står i en kruka på köksbänken så jag tar det som är kvar både stjälkarna och persiljan, hackar  och puttar i grytan. Jag lägger till lagerblad, salt och svartpepparkorn.  Nu får grytan koka det brukar ta ca 40 minuter men man får kika lite för att se att kycklingen är ordentligt genomkokt.

Ta upp kycklingen och låt den svalna i en bunke.  Nu har jag en en bra buljong att göra currysås av och buljong till morgondagens soppa.

Ta bort skinnet och lossa kycklingköttet  från benen.

Currysås

1 msk smör

1 litet äpple

0,5 gul lök

1-2 msk currysås ( vi gillar mycket curry )

ca 5 dl buljong

eventuellt lite maizena att reda med

smaka av med lite salt

Sila ca 5 dl av kycklingbuljongen. Riv äpplet och lök grovt. Smält smöret i en kastrull och fräs curry äpple och lök under knappt en minut. Tillsätt buljong och låt såsen sjuda under ca 5 minuter. Ev. kan man reda den med lite maizena. Buljongen är lite salt som den är så smaka av såsen och salta lite till om det behövs.

Servera med råris som du kokar enligt anvisningar på förpackningen.

Idag är någon grad plus ute så jag ställer ut min buljong på balkongen tills imorgon när soppan ska fixas.

Ha en skön januari dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *