Jag älskar rödbetan. Pressa eller mixa?
december 1, 2018
Ensam hemma i köket. Ja då blir det enkelt, gott och grönt!
december 5, 2018

Te med apelsin och gurkmeja

 

Asiens guld – Den allra bästa örten för ditt välbefinnande?

Gurkmeja användes förr till att färga de thailändska munkarnas dräkter gula men örten har massor med andra fantastiska möjligheter. Curry får sin gula färg av gurkmeja så curryälskare gör med all säkerhet små underverk med sin hälsa bara genom att tycka om curry.

Gurkmeja kallas  för Asiens Guld och innehåller curucumin som och är känd för sin avgiftande förmåga.

Jag är så glad åt gurkmeja och har den hemma i många olika skepnader.

Till exempel som färska små rötter, i ekologiskt pulver och som tepåsar.

Gurkmeja är en härlig start på dagen. Jag gör gärna ett gurkmeja te. Jag använder Pukkas gurkmeja te en smaksak så klart. Jag kokar upp tevattnet och lägger i tepåsen i det varma vattnet. Låt tevattnet  med tepåsen i svalna till ljummet. Häll över en nypressad juice. Drick teet ljummet eller om det är varma dagar låt det svalna helt och tillsätt några isbitar.

Te med apelsin och gurkmeja

Gurkmeja te med solsken

Låt mig ge dig en härligt orange styrketår

Två  koppar:

1 apelsin

2 cm ingefära

1 morot

 2 cm färsk gurkmeja eller 1 tsk.torkat pulver av gurkmeja

en nypa svartpeppar

Skär bort skalet på apelsinen och skär i mindre bitar. Skala ingefäran, skölj moroten, gurkmejan  och dela ingredienserna i mindre bitar. Pressa apelsin, ingefära, gurkmeja och morot i en juicecentrifug.  Rör ner juicen i det ljumma eller svala teet.  Vänta inte på att göra denna ljuvliga dryck utan gör den istället så ofta du bara kan!

Mys

Gurkmeja är släkt med ingefära och är en ört som det skrivs och görs väldigt mycket studier om. Gurkmeja innehåller  antioxidanten curucumin, ett färgpigment som är den aktiva substans  och som ger gurkmeja den underbara gula färgen.

 

Kan dämpa vissa allergier

Kan minska risken för inflammationer och infektioner

Kan fördröja åldrandet

Kan ge ett skydd mot vissa cancerformer

Kan ge bättre en hudkvalité

Kan ge stöd åt leverns funktioner

Kan ge ett stöd till mag och tarmsystemet

Kan ge en bättre tandhälsa

Kan ge en förbättring till ledgångsbesvär som tex en minskning av svullnader

 

Tips:

Gurkmeja går att frysa

Gurkmeja ger ännu bättre effekt genom att du även tillför lite svartpeppar

Hälsobringande gurkmeja är underbar att ha i din matlagning på många sätt. Jag tillsätter lite extra gurkmeja i min curry bara för att den har så bra egenskaper och inte gör någon skada även i aning lite större doser. Alla mina maträtter med röda linser färgar jag lite extra med gurkmeja. Råriset får en fin färg och jag brukar dessutom blanda i lite spiskummin och koriander i mitt råris sen är det bara att drömma sig öster ut till ljus och värme!

Gulaste gula är gurkmeja och eftersom den färgar så härligt i kosten vi äter så anar nog både du och jag att den precis som så mycket annat i vår kost som är färgglatt ger unika positiva effekter i vår kropp. Vi behöver inte mer än en kvarts tesked per dag.

För att få en maximal effekt med att använda gurkmeja i kosten så är svartpeppar ett komplement liksom någonting fett som tex kokosolja bra att ha tillsammans med gurkmejan.

Jag vill gärna använda färsk gurkmeja som numera är relativt lätt att få tag på om du besöker en lite större matbutik. Du behöver bara max en centimeter färsk gurkmeja och de färska rötterna är hållbara.

Det pratas mycket om gurkmejan ska värmas  eller ätas kall och jag själv använder den lite efter hur min mat ser ut för dagen men någonstans i dagens kost ska den  med, i ett te, i en juice, i en smoothie eller i lunch eller middagssoppan. För mig så smakar inte gurkmejan något speciellt utan finns i min kost just för att den har så otroligt många hälsofördelar.

Gurkmejas pigment curucumin är en aktiv ingrediens men det finns också turmeroner i gurkmejan som också spelar en stor roll som antiinflammatorisk och kan ha en anticancereffekt.

Om du har gall eller njurproblem ska du vara försiktig med gurkmeja eftersom gurkmeja innehåller oxalater.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *