Följ med! 3 – 9 april 2016 reser jag till Annika och hennes fina vingård i Italien!
december 14, 2015
11 dagar kvar på 2015 och jag funderar på 2016
december 20, 2015

 I morse kl. 6.00 var det fortfarande stjärnklart och -4 grader på Gärdet där jag bor. Det var alldeles vindstilla och mörkt där ute. Vintern och december månad är fin på många sätt men det finns väldigt få dagsljus timmar tillgängliga för oss. Jag utmanar mig själv och går ut för att möta ljuset ändå så ofta jag bara kan och det tack vare min kära fyrbenta bästa finaste vän Oliwia som numera inte finns kvar hos mig men som jag fortfarande ”går ut med” som en god rutin och för fin känsla. Numera när Oliwia bara finns där mentalt så tar jag gärna ett cirkelträningspass  på vägen när jag ändå håller på!

Vi behöver ju ljuset och det gäller att försöka fånga det.

Vänd dig mot ljuset Melatonin

När vintermörkret kopplat om oss och många av oss kan känna att det omöjligt att komma upp på morgnarna. Vi behöver ljus för att trycka undan sömnhormonet ­ melatonin. När dygnets soltimmar blir få gäller det att ta till vara på det lilla ljus som finns. Se till att du har bra belysning hemma och på din arbetsplats. Kan du… var utomhus under de få timmar vi har dagsljus. Ta dig ut på en liten lunchpromenad så ofta du kan”

 

Vi får massor med stöttning av klorofyll, när vi äter våra fantastiska gröna växter. Klorofyllet stärker immunförsvaret och är en stark antioxidant, ger näring åt tarmen, förbättrar vår cirkulation, motverkar dålig andedräkt och listan kan göras hur lång som helst. Att äta dessa fantastiska gröna växter är som att äta flytande solljus.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin/hormon och bildas i huden när du vistas i solen. D-vitamin är nödvändigt för upptag av kalcium och fosfor till ben- och tanduppbyggnad och motverkar hål i tänderna.

Hud och hår mår bra av att du har en bra D-vitaminbalans och listan med argument för att man ska vara noga med att undvika D -vitaminbrist kan göras lång. Till exempel behövs D-vitamin för ett starkt immunförsvar, för att hålla förkylning borta, hjälpa till med ett gott humör, motverka hjärt och kärlsjukdomar och hålla mage/tarm i gång.

Även hormonnivåer påverkas av D-vitaminet.

D-vitamin finns också i vår kost ibland annat i ägg, fet fisk och i kantareller men det krävs orimliga mängder för att få i sig dagsbehovet.

Vi människor behöver mycket ljus för att få tillräcklig med D-vitamin från solen och nu får vi minimalt med solljus här i norden i alla fall.  Allmänt rekommenderas ett dagligt intag av D-vitamin på 2000 IU/dag.

Visst är det härligt med julstämning och tända ljus nu när dagarna är korta och vi har många mörka timmar varje dygn men kom ihåg att boosta med D-vitamin!

Näringstät lingonsmoothie 

4 glas

4 dl lingon

1 banan skalad

1 påse saffran

½ burk kokosmjölk

vatten till önskad konsistens

1 citron skalad

Mixa och njut!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *