Tack för att jag får vara med i denna färgsprakande tid
oktober 5, 2013
Blev berörd
oktober 11, 2013

Jag känner mig som en bättre människa när solen skiner!

 

Det är sköna varma dagar fortfarande här i Stockholm. 15 + och det är oktober. Inte illa men solen räcker ändå inte till för att ge oss rätt dos med D-vitamin.

Solen är underbar året om men nu i oktober är den långt ifrån tillräcklig för att ge en D-vitaminkick! Även om jag inte kan få rätt boost med D-vitamin av solen så kände jag att solen påverkar mig positivt. Jag känner mig som en bättre människa när solen skiner.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin/hormon och bildas i huden när man vistas i solen.

D-vitamin är nödvändigt för upptag av kalcium och fosfor till ben- och tanduppbyggnad och motverkar hål i tänderna.

Hud och hår mår bra av att du har en bra D-vitaminbalans och listan med argument för att du ska vara noga med att undvika D-vitaminbrist kan göras lång. Till exempel behövs D-vitamin för ett starkt immunförsvar, för att hålla förkylning borta, hjälpa dig till ett gott humör, motverka hjärt och kärlsjukdomar och hålla mage/tarm i gång och motverkar sömnproblem.

Även dina hormonnivåer påverkas av D-vitaminet.

D-vitamin finns också i vår kost ibland annat i ägg, fet fisk och i kantareller men det krävs orimliga mängder för att få i sig dagsbehovet.

Ta tillskott med D-vitamin under våra mörka årstider. Rekommenderat dagligt intag av 2000 IU/dag och ända upp till 5000 IU/dag för vuxna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *