Våra svenska superbär
augusti 24, 2015
Vad har jag i min korg när jag möter mina relationer?
september 1, 2015

Jag går igång på det lilla antioxidantrika bäret Rönnbär (Sorbus aucuparia).

En verksam antioxidant i Rönnbär heter Fenol som också finns i blåbär och lingon och kan minska risken för hjärt och kärl sjukdomar, förebygga urinvägsinfektioner och stärka immunförsvaret. Liknande bär som har höga fenolhalter är vinbär och tranbär. Rönnbär precis som kaffe innehåller klorogensyra och neoklorogensyra som kan minska risken för diabetes typ 2. Hellre rönnbärsdricka än kaffe för min del!

Inte nog med det rönnbär innehåller dessutom karotenoider som egentligen morötterna gjort sig kända att vara rika på och även antioxidanterna vitamin E och C. Rönnbär innehåller så mycket vitamin C att de borde kallas ett svenskt superbär tycker jag!

Rönnbär är beska men fryser du dom så kommer åtminstone en liten sötma att framträda. Jag själv mixar gärna rönnbär med vatten. Silar och fyller på flaskor. Dricker som en härlig renande kur under några veckor höst och vår så det gäller att ha rönnbär i frysen. Rönnbär går också utmärkt att torka.

 

Jag gör så här:

1 liter rensade rönnbär, gärna frysta då får dom en lite sötar smak.

3 tsk ekologisk honung – det där är en smaksak såklart

(du ska plocka dom på en plats som inte är utsatt för föroreningar som bilar etc.)

1, 4 liter rent vatten (du får kolla hur mycket din mixer kan ta och ta bär i förhållande till vatten som passar din mixer)

Mixa vatten och rönnbär till en slät

Sila drycken genom en lite större köks sil och häll upp på flaskor. Rönnbärsdrickan håller upp till 5 dagar.

 

Jag själv dricker den här rönnbärdrickan periodvis som en skön känsla av att rena kroppen.

Risken att du överdoserar rönnbär är nog ganska liten på grund av sin beska smak men jag skickar ändå iväg ett litet kom ihåg och jag har inga belägg men är du gravid eller ammar ska du nog avstå från rönnbären.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *