Stunderna i badrummet blir meditativa stunder där jag tömmer det ena och fyller det andra …
april 1, 2019
En dag med mycket tankar om att leva här och nu!
april 11, 2019

Min plockarask har dammats av. Nu är säsongen igång!

Åhhh vad våren förför mig idag. Lyckokänslorna kommer till mig när jag nästan kan se hur det blir grönare och grönare under tiden jag knatar på. Sädesärlan följde mig på min tur idag. Ett vårtecken jag älskar men  jag gillar också att småfåglar följer mig som små budbärartecken!  Mina allra första små ljuvliga violer och vitsippor står klarvakna och kikar på mig idag när jag gick på min vanliga tur ute på Djurgården tidigt i morse.

Årets första vitsippor

Vitsippor är inget som du kan eller ska ha till din matlagning. Det är faktisk så att alla sippor (även den blåa) är en aning giftiga och för att varna om det smakar de också väldigt beskt. Men oj så underbara de är de vita små skönheterna där de står i den soliga skogsbacken men de är också fina i en liten vas på köksbordet för de vita är fritt fram att ta hem en liten bukett av i hela vårt land.

Min plockarask har dammats av. Nu är säsongen igång! Som jag har längtat!

Jag tänker ofta på min mamma när jag går på mina tidiga vandringar. (Kanske var de sädesärlan som var ett litet tecken från mamma idag) Mamma med sin svåra njurproblem och sin besvärliga reumatism. Mamma som gick bort alldeles för tidigt. Både nässlor och björk kan stödja våra njurar och eftersom reumatism och gikt kan ha med njurproblem att göra så väljer jag nu och önskar också att mamma hade fått göra, att äta vår härliga nässlor när säsongen redan har satt igång. Allt för att förebygga och hålla undan för en eventuell ärvd genetik som kan ha med svaga njurar att göra.  Precis som allt annat du plockar så variera dig och välj olika växter och grönsaker, bär och frukter då mår du som allra bäst! Jag njuter av dom för att det är gott, för att förebygga och för att stötta vitaliteten i hela mig.

Handskarna är på nu när jag är ute på mina morgonrundor, inte för värmen skull nu ska vi väl slippa frusna fingrar men för nässelplocket.  Även om våra nya små nässlorna inte bränns så mycket så blir det lite pirr i fingrarna utan handskar.

Det sägs att en äkta häxa inte bränns av nässlor men hur som helst en äkta magisk örtterapeut tar på sig sina handskar.

Det kändes så lyxigt att  få så här tidigt få plocka dessa gröna juveler och jag behöver inte gå så långt för att komma till mina bästa. Just nu är de så där små, nya och knallgröna! Det här är en av våra näringstätaste växter!

Nässlor är härligt basiska och innehåller massor med vitaminer, klorofyll och mineraler och de är faktiskt så nyttiga att de har me all säkerhet fått utveckla sin förmåga att brännas för att försvara sig för att inte bli uppätna. Nässlan är en härlig ”immunförsvarsboostare”. Nässlan är bra för hud och hår men är också en hjälp för att hålla blodsockret i balans.

Använd nässlorna i dina gröna juicer, smoothies, soppor och pajer!

Nässlan kommer inte bränna dig när du dricker din smoothie. Mixern slår sönder möjligheten för nässlan att brännas.

En supergrön shot av kirskål och nässlor

 Till två shotglas behöver du:

1 dl grov hackade späda nässlor

1 dl grovt hackade späda kirskål

1 apelsin skalad grovt hackad

1 tsk färsk riven ingefära

1 tsk honung (kan uteslutas men kirskål kräver en viss sötma kan jag tycka)

2 dl vatten

Mixa alla ingredienser tills allt är finfördelat. Häll juicen genom en sil.

Att göra boostningsperiod med gröna shots under ett par veckor ger en härlig vitalitet till kroppen!

Jag älskar  späda kirskålsblad 

Tips: Gröna shots kan frysas i iskuber.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *