Koriander sägs vara världens mest använda bladkrydda
november 28, 2018
Jag tror på färg och smakrik mat! Dags att färga maten!
december 5, 2018

Jag älskar denna röda skönhet

 

Jag älskar rödbetan och nu 1 december blir den lite julröd i mitt kök. Jag är hemma på Gärdet igen och har börjat fixa lite julmys.

Jag älskar rödbetans sötma och citronens och ingefärans smak är toppen till. Färgen gör att jag vaknar till lite extra av att bara titta på den här skönheten!

Rödbetan är lever och blodrenande. Rödbetan ökar syreupptagningen i blodet och gör kroppen mer uthållig vid träning. Även rödbetans innehåll av nitrat höjer prestationsförmågan och förbättrar muskeluppbyggnaden.

Jag älskar denna röda skönhet

Till en stor ”To Go burk” med rödbetsjuice behöver du:

1 rödbeta

1 tumme färsk ingefära

1 citron

1 apelsin

Pressa alla ingredienser och servera direkt.

 

Pressa eller mixa?

Man kan antingen mixa sin gröna drink i en mixer eller pressa den i en råsaftcentrifug. Båda sätten ger dig och din kropp en boost av näringsrika grönsaker, frukter och bär.

Det ena utesluter alltså inte det andra, så ett kök med en mixer och en råsaftcentrifug på diskbänken ser komplett ut. I en råsaftcentrifug pressas juicen ur grönsaker, frukt och bär medan fibrerna blir kvar i centrifugen. Du får en juice som är väldigt lätt för tarmen att ta upp. I en mixer mixas grönsaker, frukt och bär och fibrerna blir kvar i drinken.

Frukter och grönsaker som innehåller mycket vätska passar allra bäst att pressa i en råsaftcentrifug. Att varva grönsaker och frukt är ett enkelt knep för att råsaftcentrifugen ska fungera optimalt. Om du till exempel varvar äpple och ingefära gör det att ingefäran inte fastnar i råsaftcentrifugen. Prova att pressa morötter, rödbetor, stjälkselleri, fänkål, sötpotatis, ingefära, bladgrönsaker, ja, det är bara fantasin som begränsar dig.

Att mixa goda smoothies till frukost och mellanmål ger en härlig energikick. Gröna bladgrönsaker, avokado, gurka, äpple, päron, mango och citrusfrukter ger dig både näring och kraft. Krångla inte till det utan utgå från vad som finns hemma och se vad du gillar.

Mixa eller pressa

Innan du pressar eller mixar till exempel mango eller ingefära måste den skalas, och om du använder avokado gröper du ur fruktköttet. Även citrusfrukter behöver skalas, men jag skalar dem med kniv och så försiktigt jag kan så att de behåller så mycket av de vita fibrerna innanför skalet som möjligt.

Ju enklare något är, desto lättare är det att göra det till en ny vana. Både att pressa och mixa gröna drinkar är en- kelt och går fort. Det är lite lättare att rengöra en mixer än en råsaftcentrifug, men å andra sidan är förberedelserna minimala när man ska använda centrifugen. Dessutom får man snabbt rutin på rengöringen. Att göra gröna juicer och smoothies är så okomplicerat att chanserna är stora att det blir en god, livslång vana.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *