Naturen berör mig och ger mig svar.
september 11, 2018
Jag ger mig ännu mer tid till att vara i skogen
oktober 5, 2018

Skogens fridfulla mystik

Jag tycker så mycket om och tillbringar många timmar i vår natur varje vecka. Jag plockar örter, bär, svamp och blommor och jag verkligen älskar det. 

Härom veckan läste jag en artikel i min lokaltidning om det japanska Shinrin yoku – att skogsbada. Du badar inte i vatten utan dina sinnen får bada i skogens träd, växter, ljus, och mark. Du lyssnar, du ser, du känner och smakar på naturen. Du tar in naturen med alla sinnen. Du varken tränar, joggar eller gör långa vandringar utan du har en fridfull stund i skogen.

Mina naturupplevelser…hittills skiljer sig en del från att skogsbada. Jag har alltid ett hopp att jag ska ha något med mig hem som kan komma till användning i köket. Skogsbadet är helt utan krav och prestation. Jag bestämde mig – det här behöver jag  på alla sätt!

När du skogsbadar följer du en kunnig guide (jag hade Petra och Hanna-Kaisa som guidade mig) till skogen. Du blir inbjuden till speciella skogsanpassade övningar som talar fint till alla våra sinnen.

Det finns forskning som säger att skogsbad – shrinrin-yoku kan:

  • Sänka stressnivåerna
  • Sänka blodsockernivåerna
  • Boosta immunförsvaret
  • Stödja en viktnedgång
  • Förbättra / bevara koncentration och minne
  • Ge höjda energi och kreativitetsnivåer
  • Förbättra din sömn

Välkommen oktober

 Ja, listan kan göras lång på allt bra som skogsbad ger och jag är helt förundrad och glad att jag följde med till en hel helg där skogsbad i stillhet stod i fokus.

Om du som jag inte riktigt är van att sakta ner och bara vara så är det här en  magisk och fin stund och så mycket som jag behöver det!

Vi har just nu en natur som skiftar färg och höstens varma toner ger en vilsam känsla. Ta dig tid för en stund du med och vila dina sinnen i höstens färger!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *