Morotssoppa i lilla köket på Gärdet
Mitt lilla kök på Gärdet är min bästa plats när hösten har kommit till oss. Här skriver jag, planerar, yogar, har mina möten och här är jag med vänner och min lilla familj.
I mina senaste kokböcker har jag fokuserat just på juicer, smoothies och soppor. Jag föredrar gärna ingredienser som finns runt knuten. På Gärdet i Stockholm, där jag bor, promenerar jag dagligen i naturen och plockar vilda ingredienser men nu under hösten tar jag mig gärna ner till Bondens marknad i Tessinparken. Särskilt nu på hösten finns så himla mycket fina rotsaker på marknaden att göra goda soppor på.
Det fina med soppor och även smoothies är att mixerstaven hjälper till att tugga maten lite innan, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp näringen. Man kan säga att det är som en färdigtuggad sallad, men med fibrerna kvar.
Jag älskar mina smoothies och juicer till frukost och fixar gärna ihop en soppa efter frukosten. Sedan finns soppan där och väntar på mig vid lunchtid. Med åren har jag en lite känslighet för färger. Grönsaksmixande måltider är lite som när man blandade vattenfärger som barn. Vissa färgkombinationer, som rött och grönt, blir brunt och det blir helt enkelt fult. Jag försöker hålla mig till en färgskala i taget i mina soppor och smoothies – rött, orange eller grönt. jag vill att det ska vara näringstätt men också vackert för mina färgkänsliga ögon.
Morotssoppa toppad med pumpafrön
Det här behöver du till fyra små soppskålar
5–6 medelstora morötter
1 medelstor potatis
2 cm ingefära
7 dl vatten
2 tsk buljongpulver ekologiskt
saft av ½ citron
½ tsk spiskummin
1/2 gurkmejapulver
salt och peppar
pumpakärnor att toppa soppan med
Gör så här:
Tips! Spara morotsblasten om du hämtar morötterna från någon marknad. Den är näringsrik och kan mixas ihop med exempelvis ingefära, avokado och äpple till en grön smoothie.