Söta oskuldsfulla Tusenskönan blir ingrediens till en blommig sallad
maj 21, 2019
Vinter i Sunnanhed
Dalarna
januari 10, 2020

Morotssoppa i lilla köket på Gärdet

Morotssoppa i lilla köket på Gärdet

Mitt lilla kök på Gärdet är min bästa plats när hösten har kommit till oss. Här skriver jag, planerar, yogar, har mina möten och här är jag med vänner och min lilla familj.

I mina senaste kokböcker har jag fokuserat just på juicer, smoothies och soppor. Jag föredrar gärna ingredienser som finns runt knuten. På Gärdet i Stockholm, där jag bor, promenerar jag dagligen i naturen  och plockar vilda ingredienser men nu under hösten tar jag mig gärna ner till Bondens marknad i Tessinparken. Särskilt nu på hösten finns så himla mycket fina rotsaker på marknaden att göra goda soppor på.

Det fina med soppor och även smoothies är att mixerstaven hjälper till att tugga maten lite innan, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp näringen. Man kan säga att det är som en färdigtuggad sallad, men med fibrerna kvar.

Jag älskar mina smoothies och juicer till frukost och fixar gärna  ihop en soppa efter frukosten. Sedan finns soppan där och väntar på mig vid lunchtid. Med åren har jag en lite känslighet för färger. Grönsaksmixande måltider är lite som när man blandade vattenfärger som barn. Vissa färgkombinationer, som rött och grönt, blir brunt och det blir helt enkelt fult. Jag försöker hålla mig till en färgskala i taget i mina soppor och smoothies – rött, orange eller grönt. jag vill att det ska vara näringstätt men också vackert för mina färgkänsliga ögon.

Morotssoppa toppad med pumpafrön

Det här behöver du till fyra små soppskålar

5–6 medelstora morötter

1 medelstor potatis

2 cm ingefära

7 dl  vatten

2 tsk buljongpulver ekologiskt

saft av ½ citron

½ tsk spiskummin

1/2 gurkmejapulver

salt och peppar

pumpakärnor att toppa soppan med

Gör så här:

  1. Skölj och slanta morötterna (Mycket av näringen sitter i skalet. Därför ska du inte skala morötterna utan skrubba dem rena.)
  2. Skala och skär potatisen i bitar.
  3. Skala och riv ingefäran.
  4. Koka upp vattnet med buljongen.
  5. Tillsätt morötter och potatis och koka tills de har mjuknat, cirka 10 minuter.
  6. Tillsätt ingefära, citronsaft och spiskummin.
  7. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll upp i soppskålar och toppa med pumpakärnor.

Tips! Spara morotsblasten om du hämtar morötterna från någon marknad. Den är näringsrik och kan mixas ihop med exempelvis ingefära, avokado och äpple till en grön smoothie.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *