Ta det lugnt  och tugga maten?
april 25, 2018
Ny sommarutmaning
maj 14, 2018

Fotbadar i Tusenskönor

Jag älskar att plocka, äta och umgås med vår  natur! Naturen är klok, sensuell, romantisk, ljuv och samtidigt vild  – vilken kombo!

Fotbadar i Tusenskönor

Vilda växter attraherar mig mycket. Den fyller mig med nya ljuva smaker. Den får mig att känna mig vild, vacker och välmående!  De ni!  Just nu är naturens skafferi full boostat så tar er ut men med ödmjukhet till den fina möjlighet vi har att njuta och plocka alla dessa helt underbara delikatesser!

Våtarv – Nate! Gott på macken och som sallad!

Jag har under många år som örtterapeut varit nyfiken på örter och vilda växter, som mat men också som ett sätt att stödja min kropp. Visst har vilda ätliga växter alltid varit intressant för natur människan som jag tänker mig i ryggsäck och gröna stövlar?  Nu träder de vilda vackra välsmakande växterna även in i övriga matälskares kök där de kommer ta en större och större plats tillsammans med all annan grön mat! De blir en invasion av vilda gröna växter i våra kök. Jag känner det på mig!

Jag är på nässeljakt

Min mat blir gärna vild som nässelsoppa, smoothies på kirskål eller späda maskrosblad i sallad och när jag vill ha lite syra i maten använder jag gärna harsyra.

Det kändes så lyxigt att  att gå på nässeljakt på valborgsmässoaftonen och jag behöver inte gå så långt för ute i hästhagen här på Fyrudden finns det hur mycket som helst. Än är det så härligt små små små!

Nässlor innehåller massor med vitaminer, klorofyll och mineraler och de är faktiskt så nyttiga att de har fått utveckla sin förmåga att bränna för att försvara sig för att inte bli uppätna.

Nässelsoppa – ljuvlig grön delikatess!

 

Här är Nässelsoppan som vi gjorde igår

2 l späda nässlor

 2 dl havregrädde

 1 dl torrt vitt vin

 1 tsk grönsaksbuljong pulver

1 msk kokosolja

2 små finhackade schalottenlökar

en rejäl knippe vild gräslök tunt skivad

 
salt och peppar

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i nässlorna och koka i 5 min. Häll av nässlorna i ett durkslag och krama ur vattnet. Bryn löken lätt i oljan i en kastrull. Lägg i nässlorna och purjolöken. Häll på det vita vinet, tillsätt grönsaksbuljongen och grädden. Koka ihop i 10 min och mixa med en stavmixer tills soppan är slät. Smaksätt med salt och peppar. Häll soppan i djupa tallrikar. Igår serverade vi kokta ägg till soppan.

Smakade sagolikt!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *