Moder jords generositet – naturens stigar och kosten vi blir bjudna på
december 12, 2018
Kanel – Kan julens kanelkryddningar ge dig ännu bättre hälsa?
december 19, 2018

Granola,rostade pumpakärnor och fröknäcke

Jag är ensam ikväll i vårt kök här på Gärdet.  Lite tråkigt just en fredagväll  i december kan jag känna för jag verkligen  trivs att tillsammans  med Calle fixa till lite fredagsmys i köket. Hur som helst nu gör jag mitt eget mys.

Rostade pumpakärnor

2 dl pumpakärnor

1 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 msk olivolja

 salt efter smak

Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna droppa över lite olja och tillsätt spiskummin, curry och salt. Rör om i pannan så fröna inte bränns. Rosta under någon minut.

Det är väldigt svårt att hålla fingrarna i från de här pumpakärnorna!

 Nästa veckas granolan och frö kexen är fixat – Jag tog det som fanns hemma i skåp och kyl.

Granola

Till granola tog jag idag:

Till en stor burk

2 msk kokosolja

6 dl havregryn

2 dl blandade nötter grovt hackade

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

2 dl kokosflingor

2 msk honung

2 msk kanel

Jag hade ugnen på 150 grader. Blandade alla torra ingredienser i en stor bunke. Värmde kokosoljan försiktigt och blandade i honungen i  en liten kastrull. Blandade sen samman oljan och honungen med de övriga ingredienserna. Jag lade ett bakplåtspapper i botten på en långpanna och hällde blandningen i långpannan. Rostade allt i drygt 20 minuter.  Klart. Förvara Granolan svalt!

Granola,rostade pumpakärnor och fröknäcke

Lite för gott fröknäcke

Lite för gott blir det här fröknäcket. Brödet är knaprigt krispigt och helt underbart! Det är svårt att hålla fingrarna ifrån det.  Det blir lite variation på mina fröer beroende vad som finns hemma i skafferiet. I dag blev det så här.

Först av allt värmer jag ugnen till 150 grader.

Du behöver:

0,5 dl svart sesamfrön

0,5 dl  pumpafrön

1 dl solrosfrön

½ dl linfrön

2 dl majsmjöl ( funkar bra med dinkel eller kikärtsmjöl också)

1-2 dl kokhett vatten

2 msk rapsolja eller den olja du tycker bäst om

½ tsk salt

1 tsk brödkryddor

Jag blandar alla torra ingredienser i en rejäl bunke. Tillsätter olja och vatten. Smeten blir ganska lös var inte rädd för det så ska den vara. Jag brukar minska lite på vattnet lite beroende på vilket mjöl du använder.

Jag lägger ett bakplåtspapper på en plåt och brer ut smeten på bakplåtspappret.  För att få tunna fina knäckemackor tar jag ett bakplåtspapper till och lägger över den utbredda smeten och kavlar smeten tunn mellan pappren.

Jag gräddar brödet i mitten på ugnen i ca 20 minuter och sen tar jag ut den och skär i brödet i så stora bitar jag tycker passar. Jag gräddar vidare i ca 25 minuter till.

Klart!

Ha en fin helg!

 

 

 

 

 

 

 

!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *