Schizandra bevarar skönheten!
maj 21, 2013
Bättre leva i vredens hetta än likgiltighetens kyla.
maj 23, 2013

Precis när jag ska dra igång med min nya livsstil med bra kost och träning blir jag hängig, febrig och förkyld. Likadant varje gång när jag gör en kickstart sa igår en av mina klienter.

Lite otränad och startar nya livet med träning och kanske  det blir träning flera dagar i rad eftersom motivationen ofta är på topp när man gör en ”nystart”. Plötsligt kommer den där eländiga förkylningen och det blir ett ofrivilligt avbrott i den nya livsstilen. Startar om och samma händelse upprepas. Kul? Not! Det är hinder som lätt får oss ur balans och ge upp.

När man tränar ökas syreanvändningen upp till 20 gånger mer än om du sitter still i soffan framför teven. Det gör att det bildas mycket mer fria radikaler och man blir i ett stort behov av antioxidanter. Så mitt råd till min klient igår var att boosta med antioxidanter när hon startar sin träningsperiod efter förkylningen. När hon tränar är det också viktigt för kroppen att få återhämtning. Jag tror att hon behöver mer av antioxidanter i sin kost som färgstarka bär, frukter och grönsaker och kanske något kosttillskott med mycket antioxidantinnehåll.

 

Fria radikaler: Fria radikaler bildas oavbrutet i vår kropp. När vi omsätter energi, andas bildas skadliga biprodukter. Om vi röker, stressar, utsätts för miljögifter, starka solstrålar, tränar hårt bildas också fria radikaler. När vi utsätts för fria radikaler behöver vi ladda med antioxidanter, Fria radikaler är syremolekyler som saknar en elektron. Molekylen försöker ta tillbaka en elektron genom att angripa tex.  proteiner och kolhydrater. Vissa fria radikaler behövs dock för vårt immunförsvar.

Antioxidanter: ”Antioxidanter kroppens beskyddare”. Ämnen som skyddar mot fria radikaler  C-vitamin E-vitamin och tex. fytokemikalier är ex på antioxidanter. Antioxidanter hittar du i frukt, grönsaker, bär, nötter, kryddor, men också i choklad, te och kaffe. Många antioxidanter bildar du själv och att ge goda förutsättningar för det är just att äta färgglad mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *