Bananen äter jag Hua Hin och tänk om vi alla blir snällare av bananer…
november 19, 2018
Kokosvatten lite likt vårt blod?
november 21, 2018

Karelajuice med ananas som snacks

Bittermelonen –  Karela

Våra gulliga grannar här i Hua Hin har hittat en butik här helt nära oss  som har Karela.  Det kom hem en hel påse till mig med dessa bitterljuva vänner så nu har vi Karela så det räcker ända tills vi ska åka hem

Vanlig gurka använder jag ofta i mina smoothies. En härlig basisk grönsak som innehåller kvarts som motverkar rynkor och förbättrar kvaliteten på hud och naglar.

Den kost man äter lite allmänt är ofta för pH mässigt sur beroende på bland annat för stora sockerintag, kaffedrickande och att många av oss äter för stora mängder kött.  En för sur kropp leder till att man får ett sämre syreupptag som sen kan leda till en sämre ämnesomsättning och en sämre uppbyggnad av muskelvävnad. Gurkans basiska egenskaper är toppen att njuta av vid återhämtning  under en period där man satsar på basiska alternativ.  Gurkan innehåller mycket vätska och kan vara en hjälp för kroppen att rensa bort avfall. Gurkan innehåller vitaminer som A B och C-vitamin och blir en härlig smoothie tillsammans med t.ex. melon.

Gurktips för lite trötta ögon: Lägg dig på din favoritplats och sätt på din bästa musik. Lägg några skivor med gurka på dina ögon. Njut och koppla av i 15 minuter. Dina trötta ögon får en boost och du känner dig genast både piggare och ännu vackrare!

Karela eller bittermelon som den också kallas

En liten ”släkting” till vår gurka är bittermelonen som man lätt får tag på här i Asien men som man kan med lite detektivarbete få tag i även hemma.

Den färska och helt magiska bittermelonens/karelans  näringsmässiga fördelar:

Karela/Bitter Melon en grönsak som påminner om gurkan till utseendet men är skrovligare i skalet… och den är väldigt bitter i smaken. Den innehåller folsyra B1 B2 B3 och C-vitamin, mangan fosfor och zink.  Bittermelonen innehåller dessutom kalcium, betakaroten och kalium.

Karelan/Bittermelonen boostar vårt immunförsvar och ger oss den motståndskraft vi så väl behöver.

Karelan/Bittermelonen innehåller ett spännande ämnen – saponinet   charantin som kan sänka/reglera blodsockernivån.

Karelan/ Bittermelonen har en avgiftande effekt på levern och har gjort sig känd för att vara en ”hang over räddare” som många här i Asien verkar ta till efter en sen kväll med stark dryck. Den sägs rengöra och stödja en lever som blivit påverkad av alkohol.

Det här är några få egenskaper som Karelan står för men listan kan göras hur lång som helst när man läser om denna magiska grönsak!

Karelajuice med ananas som snacks

Till 4 shotglas behöver du:

3 små Karela frukter

½  liten ananas

2 lime

1 bit ingefära

Pressa i en juicepress och ta som en liten shot.

Omdöme: Jag tycker verkligen om den  men visst är den bitter. Vi har pressat den här i Thailand under några år och vi gillar den.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *