Att kliva ur bekvämlighetszonen
februari 25, 2019
Det är bra för magen att tanka ljus och jaga nässlor
mars 21, 2019

Dalabär

Dalabär

Min mobil ringde i fredags eftermiddag  och jag hade ett fin samtal om dolda handikapp. Jag fick bland annat några frågor om hur det känns att vara permanent stomiopererad i vardagen, som att träna, spela golf kortsagt vara kvinna med en påse på magen.

Vips så kom massa minnen och känslor upp till ytan igen. Jag har lämnat den eländiga och långa sjukdomstiden bakom mig och fokuserar numera  på det goda, sunda och friska. Ändå  kommer tankarna dagligen upp även utan några mail eller mobilsamtal – jag har en mage som inte skulle kunna fungera utan min stomi  och jag hade kunnat finnas med här på Moder Jord  utan stomin –  och så klart  tankarna dyker upp ”påminnelsen” sitter ju mitt på magen!

Hur som helst jag har fått en ny chans och är lyckligt lottad. Det känns alltid lite konstigt att veta att utan de duktiga kirurgerna och de lyckade operationerna hade jag  inte fått se min barnbarn växa upp.

Visst finns det en smula oro som dyker upp då och då . Tankar som ”hur länge ska det här hålla”. Mitt bästa sätt att skingra såna orosmoln  är att ta mig ut i naturen. Det ger lugn till själen, kraft till kroppen och jag håller också mitt löfte som jag gav till mig själv när vår ljuvliga bruna labrador Oliwia lämnade oss och flyttade till hundhimmlen – Jag ska  varje dag gå en daglig hundpromenad, numera utan hund men det är ett sätt att  minnas min allra finaste fyrtassade vän. När jag nu ändå har vant mig med min livssituation känner jag mig tryggare mycket modigare och väljer att se min stomi på magen som min livräddare och vän. Jag vet inget om morgondagen mer än att det är ett litet underverk att få vakna på morgonen och kunna njuta av ännu en dag.

Mina smoothies och juicer är alltid med mig. Idag blir det  den dagliga sellerijuicen och en underbar blåbärssmoothie.  Min mage säger – tackar!

Blåbärssmoothie

1/2 dl valfri mejeriprodukt jag valde havredryck

1 dl blåbär

1 msk hackad färsk mynta

3 cm fryst banan.( Har frysta bitar i frysen)

Idag toppar jag med ljuvliga Havtorn bär.

Mixa alla ingredienser och njut av din smoothie direkt!

Det är nyttigt med blåbär och de är ofta med i min frukostsmoothie. Blåbär innehåller bland annat kalcium, kalium, fosfor, B-vitamin, C – vitamin och järn.
Bären innehåller massor med antioxidanter och just antocyaniner ger blåbäret den starka färgen. Antocyaniner tror man kan skydda mot åldrande av hjärnan och förebygga hjärt och kärl sjukdomar. Det verkar också som om blåbär speciellt tillsammans med probiotika också hjälper till vid olika tarmproblem, det menar forskare Åsa Håkansson. Jätteintressant tycker jag som både älskar blåbär och vill att man ska hitta effektiva möjligheter att skydda tarmen.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *